Какво да ядете за вечеря, за да топите мазнини, докато спите


Какво да ядете за вечеря, за да топите мазнини, докато спите
Снимка: iStock

Въпреки че вечерята като последно хранене за деня често е изгонена от диетите, има и онези желани храни - които ускоряват метаболизма и помагат за отслабване

Вижте още: Замразени кубчета за мощен имунитет

Какво да ядете за вечеря, за да горите калории през цялата нощ?

Поддържането на калориен дефицит е ефективен метод, който може да ви помогне да отслабнете. В същото време обаче изборът на правилните храни за вечеря може да доведе до големи ползи за вашия метаболизъм и загуба на тегло.

За да разберете как вашата диета може да повлияе на тялото ви да продължи да гори калории след хранене, трябва да знаете термичния ефект на храната, известен като TEF.

Термичният ефект се отнася до енергията, която тялото ви използва, за да преработи и метаболизира храната, която ядете. Според диетолозите някои хранителни вещества изискват повече енергия, за да бъдат усвоени, усвоени и метаболизирани.

От всички храни протеинът има по-голям термичен ефект от мазнините или въглехидратите.

Това означава, че протеините ускоряват метаболизма. По принцип някои от калориите в храната, която ядете, се използват в процеса на храносмилане и усвояване.

Протеинът причинява по-висок TEF в тялото, около 20–30% от енергийното съдържание на приема на протеин, в сравнение с въглехидратите (5–10%) и мазнините (0–3%).

Термичният ефект от храненето е около 10 процента от метаболизма ви в покой“, казва д-р Марк Д. Хауб, професор по хранене в университета в Канзас. „Въпреки това много фактори могат да повлияят на това, включително времето на хранене“, добавя Хауб.

Каква храна да включите в менюто за вечеря

Експерти ви казват какво да ядете за вечеря, за да горите калории през цялата нощ. Добър вариант за вечеря за метаболитни ползи е богата на протеини храна. Диетолозите препоръчват пиле на скара в комбинация с влакнести зеленчуци като броколи.

И двете храни са богати на хранителни вещества и имат висок термичен ефект. Следователно, консумацията им може да стимулира тялото ви да гори калории дори след хранене, когато е в покой. Препоръчително е да приготвяте храната на скара или във фурна, за да запазите хранителната си стойност.

Диетата с високо съдържание на протеини също е свързана с повишена ситост. Известно е също, че протеинът осигурява допълнителна помощ, когато става въпрос за естествена загуба на тегло.

Вижте още: 5 храни, богати на желязо (без месо)

Една порция средно изпечени пилешки гърди съдържа около 26 грама протеин. Ако добавите чаша варени броколи към тази чиния, ще получите допълнителни 5 грама фибри и още 4 грама протеин.

Броколите се считат за една от храните, които осигуряват най-висок прием на фибри за тялото. Зеленчуците допринасят за допълнителното съдържание на вода в тялото, което може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълъг период от време.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама