Как точно се случва бременността


Как точно се случва бременността
Снимка: iStock

За да настъпи бременност, спермата трябва да се срещне с яйцеклетка. Бременността официално започва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на матката. Отнема до 2-3 седмици след полов акт, за да настъпи бременност.

Как точно се случва бременността

Бременността всъщност е доста сложен процес, който има няколко стъпки. Всичко започва със сперматозоиди и яйцеклетка.

Сперматозоидите са микроскопични клетки, които се образуват в тестисите. Спермата се смесва с други течности, за да се получи сперма, която излиза от пениса по време на еякулация. Милиони сперматозоиди излизат всеки път, когато еякулирате - но е необходима само една сперматозоидна клетка, за да се срещне с яйцеклетка, за да настъпи бременност.

Яйцеклетките живеят в яйчниците и хормоните, които контролират менструалния ви цикъл, карат няколко яйцеклетки да узряват всеки месец. Когато вашата яйцеклетка е зряла, това означава, че е готова да бъде оплодена от сперматозоид. Тези хормони също правят лигавицата на матката ви дебела и пореста, което подготвя тялото ви за бременност.

Вижте още: Лекар разбива 8 мита за бременността

Около средата на вашия менструален цикъл една зряла яйцеклетка напуска яйчника - наречена овулация - и пътува през фалопиевата тръба към вашата матка.

Яйцето виси около 12-24 часа, бавно се движи през фалопиевата тръба, за да види дали има сперматозоиди наоколо.

Ако спермата попадне във вагината ви, сперматозоидите могат да плуват нагоре през шийката на матката. Спермата и матката работят заедно, за да придвижат спермата към фалопиевите тръби. Ако яйцеклетката се движи през вашите фалопиеви тръби по едно и също време, спермата и яйцеклетката могат да се съединят. Спермата има до шест дни, за да се свърже с яйцеклетката, преди да умре.

Когато сперматозоидът се свърже с яйцеклетка, това се нарича оплождане. Оплождането не става веднага. Тъй като сперматозоидите могат да висят в матката и фалопиевите тръби до 6 дни след секс, между секса и оплождането има до 6 дни.

Ако сперматозоидът се свърже с вашата яйцеклетка, оплодената яйцеклетка се придвижва надолу по фалопиевата тръба към матката. Започва да се дели на все повече и повече клетки, образувайки топка, докато расте. Топката от клетки (наречена бластоциста) достига до матката около 3-4 дни след оплождането.

Топката от клетки плува в матката още 2-3 дни. Ако топката от клетки се прикрепи към лигавицата на матката ви, това се нарича имплантиране - когато бременността официално започне.

Вижте още: 6 добавки за жените, опитващи се да забременеят

Имплантирането обикновено започва около 6 дни след оплождането и отнема около 3-4 дни, за да завърши. Ембрионът се развива от клетки от вътрешната страна на топката. Плацентата се развива от клетките от външната страна на топката.

Когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, тя освобождава хормони на бременността, които предотвратяват отделянето на лигавицата на матката – ето защо хората нямат цикъл, когато са бременни. Ако яйцеклетката ви не се срещне със сперматозоидите или оплодената яйцеклетка не се имплантира в матката ви, дебелата лигавица на матката ви не е необходима и тя напуска тялото ви по време на менструацията. До половината от всички оплодени яйцеклетки естествено не се имплантират в матката - те излизат от тялото ви по време на менструацията.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама