Сиропът от бъз е много полезен и повишава имунитета. Именно затова е добре да се пие през студените месеци.
А как да си го направим сами?
Ето няколко полезни съвета:
Бране
Избирате по чист район максимално и търсите добре узрели чепки с червени дръжки, както на снимката, има ли зелени зрънца не берете, отсяването става на място, зелените зрънца не се допускат, също и листата се махат от чепките.
Почистване на зрънцата
Не се мие, измиете ли го ферментира и не става хубав сироп. Избирате хубава вилица или гребен и започвате чепка по чепка докато го изчистите в една кофа, само зрънцата.
Смесване
Добавяте захар, бяла, а може и смесено - едно към едно.
Не се препоръчва мед - само захар!
Бъркате веднага.
Съотношение 1 към 1.
ЗЛАТЕН КОРЕН - БИЛКАТА, КОЯТО ЩЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТА ВИ
Престой
60 дни, минимум, в помещение на тъмно място но проветриво, не маза.
Поставяте в открит съд, стъклен, дървен или друг, но не метален и бъркате, после всеки ден бъркате, поне веднъж и марля да не влизат насекоми или прах.
Прецеждане
Прецежда се с цедка, по едър тензух или марля, или друг начин. Поставяте в стъклени или други шишета и поне още месец с леко отворени капачки, целта е да излезе летливия газ от сиропа.
После на тъмно място трае дълго време и е силно лечебен, става гъст и с вкусен боровинков вкус.
Пие се на гладно всяка сутрин, по една супена лъжица.