След месец в режим на самоизолация мнозина са се оказали с наднормено тегло. Диетологът Варвара Зародина сподели в интервю за "Радио Спутник" как да спрем да мислим за храна и как да се откажем от тестените изделия и сладките изкушения.
Основната причина, поради която мнозина неусетно преяждат вкъщи, е, че хладилникът е прекалено достъпен. Когато работим извън дома си, ситуацията е различна - хладилникът не е толкова близо и е по-лесно да контролираме броя на храненията си.
Ключът според Зародина е да развием съзнателно отношение към храната.
"Ако си записвате какво ядете, ще сте по критични в оценката. Понякога изглежда, че не сте яли нищо, а продължавате да трупате килограми. Но ако си записвате, ще видите, че това изобщо не е така. Някъде ще се появи парче сирене, половин парче сладкиш или баница, споделили сте с детето солети или чипс и т.н. Ще осъзнаете, че в един момент се натрупват доста неща", каза диетологът.
"Добре е да планирате – направете си график на хранене: какво ще ядете на закуска, обяд и вечеря, така ще елиминирате "незабележимите" междинни закуски", съветва тя.
Препоръчително е да премахнете от погледа си всички бисквитки и дребни сладкиши, разпръснати в жилището ви.
Добър начин е да правите нещо интересно с ръцете си. "Ако ръцете ви са свободни, храната ги привлича. Можете да рисувате, четете, правите гимнастика или да редите пъзел", смята Зародина.
ЕТО 25 ИДЕИ КАКВО ДА ПРАВИТЕ ВКЪЩИ
"Най-вредни са сладките малки закуски: бисквитки, ядки, сушени плодове. Няма нищо лошо в самия сушен плод, просто го заменете с пресен. Пийте чай и кафе без захар. Преяждането с нездравословни закуски започва от магазина", добави експертът. Най-хубавото е просто да спрете да ги купувате и да ги замените с нещо полезно.
Източник: БГНЕС