Как да се справите със запушения нос: Ефективни методи


Как да се справите със запушения нос: Ефективни методи
Снимка: iStock

Запушеният нос или назалната конгестия може да бъде неприятна и често да повлияе на ежедневието ви. Много хора смятат, че запушеният нос е резултат от твърде много слуз в носните проходи. Въпреки това, обикновено е резултат от възпалени кръвоносни съдове в синусите. Настинка, грип, алергии или инфекция на синусите могат да възпалят тези кръвоносни съдове. Независимо от причината за запушения нос, има лесни начини да го облекчите.

Използвайте овлажнител

Овлажнителят може да бъде бърз и лесен начин за намаляване на болката в синусите и за облекчаване на назалната конгестия. Машината преобразува водата във влага, която бавно изпълва въздуха, повишавайки влажността в помещението. Вдишването на този влажен въздух може да успокои раздразнените тъкани и подутите кръвоносни съдове в носа и синусите.

Вземете душ

Имали ли сте някога запушен нос и установявате ли, че можете да дишате много по-добре след горещ душ? Може да има основателна причина за това. Парата от душа може да помогне да разреди слузта в носа ви и да намали възпалението. Вземането на горещ душ може да помогне на дишането ви да се върне към нормалното поне за малко.

Можете да получите същия ефект, като вдишвате пара от гореща вода в мивката. Ето как:

  • Пуснете горещата вода в мивката в банята.
  • След като температурата стане подходяща, сложете кърпа върху главата си и поставете главата си над мивката.
  • Оставете парата да се образува и поемете дълбоко въздух.
  • Внимавайте да не изгорите лицето си от горещата вода или парата.

Останете хидратирани

Важно е да пиете много течности, ако подозирате, че имате настинка или имате симптоми на грип. Поддържането на оптимални нива на хидратация може да помогне за разреждането на слузта в носните ви проходи, изтласквайки течностите от носа ви и намалявайки налягането в синусите. По-малкото налягане означава по-малко възпаление и раздразнение. Ако също така изпитвате болки в гърлото, топли течности като чай може също да помогнат за облекчаване на дискомфорта в гърлото ви.

Използвайте спрей с физиологичен разтвор

Направете хидратацията една стъпка напред с физиологичен разтвор, разтвор на солена вода. Използването на назален физиологичен спрей може да увеличи влагата в ноздрите ви. Някои спрейове с физиологичен разтвор включват и деконгестантно лекарство. Говорете с вашия лекар, преди да започнете да използвате физиологични спрейове с деконгестанти.

Използвайте топъл компрес

Топлият компрес може да помогне за облекчаване на някои симптоми на назална конгестия, като отвори носните проходи отвън. За да направите топъл компрес, първо накиснете кърпа в топла вода. След това изстискайте водата от кърпата, след това я сгънете и я поставете върху носа и челото си. Топлината може да осигури комфорт при всяка болка и да помогне за облекчаване на възпалението в ноздрите. Повторете това толкова често, колкото е необходимо.

Вижте още: Кои храни са подходящи при възпалено гърло и кои е по-добре да избягваме

Приемайте лекарства

Запушеният нос може да бъде неприятен, но някои други лекарства без рецепта могат да прочистят носните ви проходи и да донесат облекчение.

Не забравяйте да говорите с фармацевт, когато избирате деконгестант, антихистамин или лекарство за алергия. Фармацевтът може също да отговори на всички въпроси, които може да имате относно определено лекарство.

Обадете се на вашия лекар, ако запушеният ви нос не се подобри след прием на лекарства повече от 3 дни или ако имате и треска.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама