Как да се справим със сухата коса: съвети за грижа


Как да се справим със сухата коса: съвети за грижа
Снимка: OKhandmader / Pixabay

Недостигът на хидратация в косата я прави изтощена и води до загуба на блясък. Ако имате суха коса е важно да спазвате правилна рутина за грижа за нея, така че да я възстановите, хидратирате и подхраните, споделят специалистите на аптека Гален. Ето кои са стъпките, които трябва да следвате, за да възстановите сияйността на прическата си.

Изберете хидратиращи продукти и подхранвайте с масла

Правилните продукти са основен фактор за справянето с проблемната суха коса. Ето някои насоки:

  1. Търсете шампоани, балсами и маски, които съдържат хидратиращи съставки, като глицерин, масла (като арганово, кокосово и жожоба) и други емолиенти. Те помагат да се запечата влагата в косъма, предотвратявайки изсушаването.
  2. Редовното прилагане на масла може значително да подобри хидратацията на сухата коса. Такива са арганово, кокосово или макадамия. Те имат отличен ефект за възстановяване на мекотата и еластичността. Може да ги прилагате веднъж седмично като лечение преди измиване или да добавите няколко капки към вашия балсам за допълнителна терапия.

Намалете честотата на миене

Прекомерното миене може да отстрани естествените масла на скалпа, което може да доведе до прекомерна сухота. Ето какво трябва да направите, за да предотвратите това състояние:

  1. Опитайте да миете косата си по-рядко, особено ако е суха – например, на всеки два до три дни, за да помогнете за запазването на естествените олиа, които подхранват косъма.
  2. Ако е възможно, не мийте косата си ежедневно. Когато влизате да се къпете, вържете я или сложете шапка за баня. Така ще запазите естествените масла по скалпа си. Твърде честото миене може да доведе до сухота, липса на блясък и косопад.

Използвайте топла, а не гореща вода

Горещата вода може да навреди на косата, като направи кутикулите (външния слой на косъма) по-податливи на увреждане, тъй като стават по-сухи. Миенето с топла вода помага за запазване на целостта на косъма и предотвратява допълнителното изсушаване.

Интензивната топлина далеч не е полезна за вашата коса и тя трябва да се сведе до разумни граници. Същото важи, когато използвате нагорещяващи уреди за оформяне. В случай, че правите това редовно, не забравяйте да нанасяте термозащита, напомнят от екипа на Гален.

С тези съвети ще успеете да върнете хидратацията и блясъка на своята коса и да сте много по-доволни от нея.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама