Пчелният мед е храна със страхотни и дори изумителни качества, която зарежда тялото ни s първокачествени хранителни вещества. Той е известен със своите антиоксидантни и противогъбични свойства, а също така и с положителния ефект, който оказва върху имунната ни система.
Последните години обаче по хранителните магазини се появи мед с неизвестен произход и лошо качество, който трудно можем да разпознаем. Съществуват два начина на фалшификация на меда: първият е чрез разреждането му с глюкозен сироп, а вторият е по-ранното му изваждане от кошерите. Проблемът с втория метод е, че ранният мед е с високо съдържание на вода и поради това се налага да бъде изсушаван по изкуствен начин.
Вижте още: 7 причини да пиете вода с мед всеки ден
Как да разпознаем истинския мед
Гъстотата
Ако медът е прекалено рядък и при обръщане на буркана с капачката надолу, въздушният балон твърде бързо се изкачи на повърхността, то той най-вероятно е много разреден и качеството му няма да е много добро.
Разтворимостта във вода
В чаша с хладка вода сложете лъжица мед. Ако той не е органичен, ще започне да се разтваря веднага, докато хубавият мед веднага ще се „скупчи“ на дъното.
Тест с хляб
Намажете малко мед върху филийка хляб и наблюдавайте. Истинският мед ще втвърди филията, докато другият фалшивият ще я размекне.
Нагряване
В напълно сух съд изсипете малко количество от меда и започнете да го нагрявате. Органичният мед би трябвало да започне да се карамелизира без да се пени. Ако медът обаче е с лошо качество, ще стане на мехури и трудно ще се карамелизира.