Как да разпознаете дали медът е 100% натурален


Как да разпознаете дали медът е 100% натурален
Снимка: iStock

Пчелният мед е храна със страхотни и дори изумителни качества, която зарежда тялото ни s първокачествени хранителни вещества. Той е известен със своите антиоксидантни и противогъбични свойства, а също така и с положителния ефект, който оказва върху имунната ни система.

Последните години обаче по хранителните магазини се появи мед с неизвестен произход и лошо качество, който трудно можем да разпознаем. Съществуват два начина на фалшификация на меда: първият е чрез разреждането му с глюкозен сироп, а вторият е по-ранното му изваждане от кошерите. Проблемът с втория метод е, че ранният мед е с високо съдържание на вода и поради това се налага да бъде изсушаван по изкуствен начин.

Вижте още: 7 причини да пиете вода с мед всеки ден

Как да разпознаем истинския мед

Гъстотата

Ако медът е прекалено рядък и при обръщане на буркана с капачката надолу, въздушният балон твърде бързо се изкачи на повърхността, то той най-вероятно е много разреден и качеството му няма да е много добро.

Мед

Разтворимостта във вода

В чаша с хладка вода сложете лъжица мед. Ако той не е органичен, ще започне да се разтваря веднага, докато хубавият мед веднага ще се „скупчи“ на дъното.

Тест с хляб

Намажете малко мед върху филийка хляб и наблюдавайте. Истинският мед ще втвърди филията, докато другият фалшивият ще я размекне.

Нагряване

В напълно сух съд изсипете малко количество от меда и започнете да го нагрявате. Органичният мед би трябвало да започне да се карамелизира без да се пени. Ако медът обаче е с лошо качество, ще стане на мехури и трудно ще се карамелизира.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама