Женска сексуална дисфункция: Симптоми, причини и лечение


Женска сексуална дисфункция: Симптоми, причини и лечение
Снимка: iStock

Устойчивите, повтарящи се проблеми със сексуалната реакция, желанието, оргазма или болката - които ви измъчват или напрягат отношенията ви с партньора ви - са известни в медицината като сексуална дисфункция.

Много жени изпитват проблеми със сексуалната функция в даден момент, а някои имат затруднения през целия си живот. Женската сексуална дисфункция може да възникне на всеки етап от живота.

Сексуалната реакция включва сложно взаимодействие на физиология, емоции, преживявания, вярвания, начин на живот и взаимоотношения. Нарушаването на който и да е компонент може да засегне сексуалното желание, възбудата или удовлетворението и лечението често включва повече от един подход.

Симптоми

Симптомите варират в зависимост от вида на сексуалната дисфункция, която изпитвате:

  • Ниско сексуално желание. Тази най-често срещана сексуална дисфункция при жените включва липса на сексуален интерес и желание за сексуален живот.
  • Затруднена сексуална възбуда. Вашето желание за секс може да е непокътнато, но имате затруднения с възбудата или не можете да се възбудите или да поддържате възбуда по време на сексуална активност.
  • Проблем с достигането до оргазъм. Имате постоянни или повтарящи се затруднения при постигане на оргазъм след достатъчна сексуална възбуда и продължаваща стимулация.
  • Болка. Имате болка, свързана със сексуална стимулация или вагинален контакт.

Кога да посетите лекар

Ако сексуалните проблеми засягат връзката ви или ви притесняват, уговорете среща с вашия лекар.

Причини

Сексуалните проблеми често се развиват, когато хормоните ви са в движение, като например след раждане или по време на менопауза. Основно заболяване, като рак, диабет или сърдечно-съдово заболяване, също може да допринесе за сексуална дисфункция.

Фактори - често взаимосвързани - които допринасят за сексуално неудовлетворение или дисфункция включват:

Физически

Всякакви медицински състояния, включително рак, бъбречна недостатъчност, множествена склероза, сърдечни заболявания и проблеми с пикочния мехур, могат да доведат до сексуална дисфункция. Някои лекарства, включително някои антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, антихистамини и лекарства за химиотерапия, могат да намалят сексуалното ви желание и способността на тялото ви да изпита оргазъм.

Хормонални

По-ниските нива на естроген след менопаузата могат да доведат до промени във вашите генитални тъкани и сексуална реакция. Намаляването на естрогена води до намален приток на кръв към тазовата област, което може да доведе до по-малко генитално усещане, както и необходимост от повече време за постигане на възбуда и достигане на оргазъм.

Вагиналната лигавица също става по-тънка и по-малко еластична, особено ако не сте сексуално активни. Тези фактори могат да доведат до болезнен полов акт (диспареуния). Сексуалното желание също намалява, когато хормоналните нива намаляват.

Нивата на хормоните в тялото ви също се променят след раждането и по време на кърмене, което може да доведе до вагинална сухота и да повлияе на желанието ви за секс.

Психологически и социални

Нелекуваната тревожност или депресия могат да причинят или да допринесат за сексуална дисфункция, както и дългосрочният стрес и историята на сексуално насилие. Притесненията от бременността и изискванията да бъдете нова майка може да имат подобни ефекти.

Дългогодишните конфликти с вашия партньор - относно секса или други аспекти на връзката ви - също могат да намалят вашата сексуална отзивчивост. Културни и религиозни въпроси и проблеми с образа на тялото също могат да допринесат.

Лечение

Имайте предвид, че сексуалната дисфункция е проблем само ако ви притеснява. Ако не ви притеснява, няма нужда от лечение.

Тъй като женската сексуална дисфункция има много възможни симптоми и причини, лечението варира. За вас е важно да споделите своите притеснения, както и да разберете тялото си и неговата нормална сексуална реакция. Също така вашите цели за вашия сексуален живот са важни за избора на лечение и оценката дали то работи за вас или не.

Жените със сексуални притеснения най-често се възползват от комбиниран подход на лечение, който се отнася както до медицински, така и до проблеми във връзката и емоционални проблеми.

Немедицинско лечение на женска сексуална дисфункция

За лечение на сексуална дисфункция вашият лекар може да ви препоръча да започнете със следните неща:

Говорете и слушайте

Отворената комуникация с партньора ви прави голяма разлика във вашето сексуално удовлетворение. Дори и да не сте свикнали да говорите за вашите харесвания и нехаресвания, научаването да го правите и предоставянето на обратна връзка по незаплашителен начин поставя началото на по-голяма интимност.

Практикувайте навици за здравословен начин на живот

Ограничете алкохола - пиенето на твърде много може да притъпи сексуалната ви реакция. Бъдете физически активни - редовната физическа активност може да повиши издръжливостта ви и да повиши настроението ви, засилвайки романтичните чувства. Научете начини за намаляване на стреса, за да можете да се съсредоточите върху и да се насладите на сексуални преживявания.

Потърсете консултация

Говорете с консултант или терапевт, който е специализиран в сексуални проблеми и проблеми във взаимоотношенията. Терапията често включва обучение за това как да оптимизирате сексуалната реакция на тялото си, начини за подобряване на интимността с вашия партньор и препоръки за материали за четене или упражнения за двойки.

Използвайте лубрикант

Вагинален лубрикант може да бъде полезен по време на полов акт, ако имате вагинална сухота или болка по време на секс.

Опитайте устройство

Възбудата може да се засили със стимулация на клитора. Използвайте вибратор, за да стимулирате клитора.

Медицинско лечение на женска сексуална дисфункция

Ефективното лечение на сексуална дисфункция често изисква справяне с основно медицинско състояние или хормонална промяна. Вашият лекар може да предложи промяна на лекарството, което приемате, или предписване на ново.

Възможните лечения за женска сексуална дисфункция могат да включват:

Естрогенна терапия

Локализираната естрогенна терапия се предлага под формата на вагинален пръстен, крем или таблетка. Тази терапия благоприятства сексуалната функция чрез подобряване на вагиналния тонус и еластичност, увеличаване на вагиналния кръвен поток и подобряване на смазването.

Рисковете от хормонална терапия може да варират в зависимост от вашата възраст, риска от други здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и рак, дозата и вида на хормона и дали естрогенът се прилага самостоятелно или с прогестин. Говорете с Вашия лекар за ползите и рисковете. В някои случаи хормоналната терапия може да изисква внимателно наблюдение от вашия лекар.

Оспемифен

Това лекарство е селективен модулатор на естрогенните рецептори. Помага за намаляване на болката по време на секс при жени с вулвовагинална атрофия.

Андрогенна терапия

Андрогените включват тестостерон. Тестостеронът играе роля в здравата сексуална функция както при жените, така и при мъжете, въпреки че жените имат много по-ниски нива на тестостерон. Андрогенната терапия за сексуална дисфункция е противоречива. Някои проучвания показват полза за жени, които имат ниски нива на тестостерон и развиват сексуална дисфункция; други проучвания показват малка или никаква полза.

Флибансерин

Първоначално разработен като антидепресант, флибансерин е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата като лечение на ниско сексуално желание при жени в пременопауза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама