Изненадващи признаци, че дъвчете храната си погрешно


Изненадващи признаци, че дъвчете храната си погрешно
Снимка: iStock

Ако родителите ви някога са ви казвали да "намалите темпото", докато сте се хранили като дете, вероятно сте въртели очи и сте продължавали бързо да пъхате храната в устата си. Но вашите родители всъщност са били прави - независимо дали са знаели точно защо. Както се оказва, бавното и старателно дъвчене е необходимо не само за действително ядене и преглъщане на храна, но и за избягване на редица храносмилателни и здравословни проблеми. 

5 изненадващи признака, че дъвчете храната си погрешно

1. Лесно получавате киселини

Всеки, който се е борил с киселини, знае, че това не е забавно усещане. Дъвченето предизвиква производството на солна киселина в стомаха. Това подготвя стомаха да разгради храната. Но ако не дъвчете храната си напълно, в стомаха ви няма да има толкова много киселина, която да подпомогне правилното храносмилане. Комбинацията от ниска стомашна киселина и несдъвкана храна може да причини газови мехурчета, които се издигат до хранопровода и гърлото, което води до киселини.

Вижте още: Пийте тези 5 напитки след ядене, за да подобрите храносмилането си

2. Изпитваме храносмилателни проблеми

Недостатъчното дъвчене е лоша новина за червата. Ето защо: докато храната се движи от стомаха към тънките черва, панкреасът отделя ензими, а жлъчният мехур освобождава жлъчка. И двата компонента допълнително разграждат храната, но могат да направят толкова много. Така че, ако хранителните частици са твърде големи (т.е. не са сдъвкани напълно), естествено срещащите се бактерии в червата ви могат да ферментират несмляната храна и да се размножат. Това може да причини подуване на корема, газове, лошо храносмилане (или) запек.

3. Не усвоявате толкова много ключови хранителни вещества

Дъвченето помага на тялото да разгради въглехидратите, протеините и мазнините (т.е. макронутриентите или хранителните елементи, от които се нуждаете в най-големи количества) в молекули, наречени съответно монозахариди, аминокиселини и мастни киселини. Тези молекули се абсорбират от тънките черва, където основно се извършва абсорбцията на хранителни вещества. Но когато храната не се сдъвква достатъчно, въглехидратите, протеините и мазнините няма да бъдат напълно разградени, което затруднява усвояването на тези хранителни вещества от тънките черва.

4. В крайна сметка преяждате

Ако не дъвчете храната старателно, вероятно ядете твърде бързо, което може да доведе до преяждане. Това може да затрудни слушането на сигналите за ситост на тялото ви, които сигнализират, когато сте сити. На свой ред може да стигнете до преяждане, което не само ви кара да се чувствате мудни, но увеличава риска от метаболитен синдром - състояние, характеризиращо се с централно затлъстяване, високи нива на холестерол, кръвно налягане и нива на глюкоза. Метаболитният синдром е сериозно състояние, тъй като може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Вижте още: Как ефективно да се справим с киселините в стомаха

5. По-трудно е да се насладите на храната си

Твърде бързото дъвчене може да попречи на чистото удоволствие от храненето. За разлика от това, когато ядете и дъвчете внимателно, можете да ангажирате всичките си сетива (и да забележите) как изглежда храната, как мирише, нейната текстура и какъв е вкусът ѝ. Това не само ще ви помогне наистина да се насладите на храната, но и ще улесни стомаха ви да определи кога сте доволни и сити.

Съвети за по-здравословни дъвчещи навици

Дъвчете всяка хапка около 20 до 30 пъти

Ако харесвате предписаните инструкции, ето добра обща насока: Средно храната трябва да се дъвче около 30 пъти преди преглъщане, но точният брой зависи от консистенцията на храната. Например, яденето на овесени ядки може да отнеме 20 дъвкания, докато ядките могат да отнеме до 30 дъвчения.

Дъвчете, докато храната ви стане основно каша

Въпреки това не прекалявайте с това и не се напрягайте да преброите точния брой хапки за всяка хапка (това наистина може да попречи на вечеря с приятели). Това, което е най-важно, е да се опитвате да дъвчете, докато храната ви се втечни - говорим за консистенция на бебешка храна. Можете да разберете, че храната ви е сдъвкана правилно, ако напълно е загубила текстурата си. Освен това не би трябвало да ви е трудно да го преглъщате, нито трябва да поемате глътки течност, за да го измиете. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама