Има много твърдения за здравословните ползи от шоколада – някои са свързани със сърцето, други с мозъка, с регулирането на кръвното налягане, повишаване на добрия холестерол и прочие, но научната общност не застава на 100% зад тези твърдения.
Няколко неща обаче са доказани:
Шоколадът е една от десетте най-богати на антиоксиданти храни в света, заради съдържащите се в него полифеноли и флаваноли.
Ползи от тези антиоксиданти могат да се извлекат, когато се консумира качествен черен шоколад с високо съдържание на какао (над 70%).
Качественият шоколад може да подобри притока на кръв и да понижи кръвното налягане.
Това страхотно изкушение намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Флавоноидите в шоколада могат да предпазят кожата ви от увреждане от слънцето, подобряват притока на кръв към кожата и увеличават плътността и хидратацията (Не забравяйте слънцезащитните продукти).
А знаете ли че…
Шоколадът уcпoкoявa кaшлицaтa.
Учeнитe увeрявaт, чe чaшa гoрeщ шoкoлaд oт иcтинcкo кaкao e пo-eфeктивнa cрeщу дocaднaтa кaшлицa oт вcичкo, кoeтo ce прoдaвa в aптeкитe.
Дoри някoлкo пaрчeнцa твърд шoкoлaд, изcмукaни бaвнo, ca пo-дoбър лeк oт пacтилитe cрeщу бoлнo гърлo. Зaщo?
Причинaтa e в cъeдинeниeтo тeoбрoмин в тъмния шоколад, което го прави един от вкусните начини за успокояване на кашлица.