Изкуствените подсладители: Здравословни ли са наистина?


Изкуствените подсладители: Здравословни ли са наистина?
Снимка: iStock

В последните години много хора се отказват от захарта и я заменят с по-здравословни алтернативи дали защото искат да смъкнат някой друг килограм, или пък заради здравословни проблеми. Кето диетата е една от главните причини за спирането на захарта от милиони хора, борещи се с килограмите. Тя обаче помага и на хора със сериозни заболявания като диабет, на които им е забранено от лекар да приемат обикновена захар.

С популяризирането на кетото станаха много популярни и изкуствените подсладители, които обаче се оказва, че не винаги са по-здравословната алтернатива дори напротив.

Какво трябва да знаем за изкуствените подсладители?

Стевия

Стевия

Стевията е от семейството на сложноцветните растения, чиито листа съдържат два коренно различни компонента – единият е много сладък, а другият много горчив. Сладкият компонент е цели 300 пъти по-сладък от захарта. Той е безкалоричен, което го прави предпочитан вариант за онези, които се стремят да приемат по-малко калории.

Сироп от Якон

Сироп от Якон

Сиропът от Якон е гъст нектар с тъмен цвят, който наподобява меласа. Този сироп съдържа калории, които обаче са наполовина на обикновената захар, те идват от високото му съдържание на разтворими фибри, наречени фруктоолигозахариди. Тези фибри биха били много полезни за онези от вас, които страдат от храносмилателни проблеми.

Ксилитол

Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол, който се извлича от естествени източници като брезовите дървета например. Вкусът му е подобен на захарта, но той също е калоричен, макар и не много. Една лъжица захар съдържа 16 калории, докато същото количество ксилитол има около 10 калории. Този захарен алкохол се абсорбира по-бавно и не причинява резки спадове в кръвната захар.

Еритритол

Еритритол

Еритритолът също като ксилитола е захарен алкохол, но разновидностите му, които се продават по магазините са много рафинирани, тоест преработени и няма да има голямо значение дали си купувате него или обикновена захар. Важно е да се отбележи, че той не се абсорбира напълно от организма, а се изхвърля с урината.

Списък с подсладителите, които е добре да избягваме

  • Сироп от агаве
  • Кокосова захар
  • Рафиниран мед
  • Меласа
  • Кленов сироп

Тези подсладители имат същото влияние върху черния дроб, каквото имат захарта и царевичният сироп. Хранителната индустрия ги промотира като здравословни алтернативи, които са пълни с минерали и фибри, но истината е, че организмът не прави разлика между видовете захар. Те се абсорбират по абсолютно един и същ начин от черния дроб и дали ще добавите обикновена захар в сладкиша, или сироп от агаве, няма никакво значение. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама