Имате диабет? Това са най-лошите плодове за вас


Имате диабет? Това са най-лошите плодове за вас
Снимка: iStock

Плодовете са изключително питателни, спомагат за отслабване и са пълни с полезни растителни съединения. Обикновено се препоръчва да се консумират няколко порции сезонни плодове през целия ден. Хората с диабет обаче често се страхуват от консумацията на плодове поради високото им съдържание на захар. Плодовете са пълни с естествена захар, но също така са важен източник на основни витамини и минерали. Следователно балансираната диета за диабетици може да включва цели пресни плодове, които са пълни с фибри и основни хранителни вещества. Ако се чудите как, продължете да четете, за да разберете.

Как да консумирате плодове, ако сте диабетик

Хората с диабет могат да ядат плодове, но трябва да внимават как и колко да ядат. От решаващо значение е да изберете плодове с нисък гликемичен индекс (ГИ) и високо съдържание на фибри. Плодовете с нисък ГИ и високо съдържание на фибри не допринасят за скокове на кръвната захар. Добавянето на плодове към вашата диета също може да ви помогне да управлявате глада за захар. Вместо да консумирате тези храни с добавена захар, можете да си вземете плод, ако сте любители на сладкото.

Вижте още: Ето кои храни намаляват риска от диабет

Плодове, които трябва да се избягват

Също така е важно да се отбележи, че не всички плодове и форми на плодове са подходящи за диабетици. Плодове с високо съдържание на захар, висок ГИ и ниско съдържание на фибри трябва да се избягват, доколкото е възможно. Някои от тях включват:

  • Банан
  • Ананас
  • Манго
  • Портокали
  • Диня
  • Грозде
  • Круши

Също така избягвайте сушени плодове като стафиди, кайсии и плодови сокове.

Най-добрите плодове за хора с диабет:

  • Ябълка
  • Авокадо
  • Горски плодове
  • Киви

Някои други съвети, които да следвате, докато консумирате плодове:

Изберете пресни, сезонни плодове и стойте далеч от замразени и консервирани плодове.

Не режете и съхранявайте плодовете, за да запазите съдържанието на хранителни вещества.

Проверете гликемичния индекс на плодовете преди консумация.

Не прекалявайте с консумацията.

Трябва да се обърне внимание и на размера на порцията. Вашият лекар може да ви насочи относно размера на порцията според текущото състояние на вашето състояние.

Вижте още: Забравете за тях! 4 вкусни, но смъртоносни храни от ежедневието ни

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама