Употребата на повече видове рафинирана захар на пазара последните години само засили дискусията около нейното въздействие върху здравето.
В категорията на рафинираните захари се добавят захари, включително царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS), тръстикова захар, декстроза, малцова захар, концентрати от плодови сокове и др.
Естествените захари са тези, които се срещат естествено в храната (не са добавени) и включват фруктоза (в плодовете) и лактоза (в млечните продукти). За тях европейското законодателство обмисля допълнително означаване за потребителите
А ето каква е истината:
Въпреки че захарта може да причини за напълняване, затлъстяване, диабет и рак, изследванията показват, че тялото ти не прави разлика между естествено срещани се захари и добавени захари.
Това не прави една ябълка и бисквитка еднакво хранителни, обаче захарта си е захар. Въпреки това, трябва да се вземат предвид останалите налични съставки.
Например, ябълката е с високо съдържание на захар, но също така е пълна с базови хранителни вещества като фибри и потребителите, които отсъстват напълно от бисквитката или друго лакомство.