Храните, водещи до пристрастяване


Храните, водещи до пристрастяване
Снимка: iStock/Guliver

Около 20% от хората по света са пристрастени към храненето и съответно към различни видове продукти или ястия. Този процент дори е по-висок от тези, които страдат от затлъстяване.

Хранителната зависимост е пристрастяване към храната, по същия начин като към опиати, алкохол или др. Хората, които имат хранително пристрастяване, не са в състояние да контролират своето потребление към определени храни.

Не е изненадващо, че повечето от храните, оценени като пристрастяващи са преработени храни. Тези са обикновено с високо съдържание на захар, мазнини или и двете. Има биохимични причини, поради които някои хора губят контрол върху тяхното потребление.

Ето класацията на храните, които водят до зависимост:

Група 1: Най-лесно пристрастяващи храни - пържени картофи, чийзбургер, торта, сирене.

Група 2: Средно пристрастяващи храни - пица, шоколад, чипс, бисквитки, сладолед.

Група 3: По-малко пристрастяващи храни - бекон, пържено пиле, пуканки, зърнени закуски, пържоли, тесто.

Храните, които може да консумирате без притеснение, са предимно пълнозърнести и непреработени. Хранителната зависимост и пристрастяване могат да доведат до сериозни проблеми, които някои храни са по-склонни да се задействат. Могат да причинят дисбаланс на кръвната захар и чувство на глад.

Източник: foodpanda

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама