Храните, които защитават черния дроб


Храните, които защитават черния дроб
Снимка: iStock

Много е важно да поддържате черния си дроб в добро здраве, тъй като той е мощен орган, отговорен за много функции в човешкото тяло.

Храната играе много важна роля за неговото здраве. Ето 6-те най-полезни храни за черния дроб.

Артишок

Консумирането на артишок може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане. Артишокът е богат на цинар, хлорогенна киселина и други съединения, които предпазват от оксидативен стрес и намаляват риска от увреждане на черния дроб. Освен това този зеленчук има високо съдържание на инулин, което стимулира имунната функция.

Боб

Бобът е полезна храна за черния дроб.

Бобът е богат на здравословни фибри, за които е известно, че поддържат здрава чревна микрофлора. Използвайте боба като източник на растителен протеин и фибри, за да останете сити за по-дълго време и да помогнете за прочистването на черния дроб.

Броколи

Броколите са богати на сулфорафан и други съединения, които засилват детоксикацията и предпазват черния дроб от увреждане. Честата консумация на броколи може да подобри нивата на чернодробните ензими и да намали оксидативния стрес.

Грейпфрут

Грейпфрутът е с високо съдържание на нарингин. Този антиоксидант има функцията да защитава черния дроб, като намалява възпалението и предотвратява оксидативните увреждания. Нарингинът помага на черния дроб да метаболизира алкохола и да предотврати някои от вредните му ефекти.

Боровинки

Боровинките са богати на антоцианини, антиоксиданти, които намаляват възпалението и предпазват черния дроб от оксидативен стрес. Включването на боровинки в диетата предпазва от увреждане на черния дроб и намалява риска от фиброза.

Кафе

Вярвате или не, сутрешната чаша кафе има защитни ефекти върху черния дроб и въпреки че не е храна, тази енергизираща напитка определено е нещо, което хората обичат да пият всеки ден. Кафето има способността да предотвратява мастните натрупвания в черния дроб. Също така намалява възпалението и повишава нивата на глутатион, антиоксидант, който тялото произвежда по естествен начин.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама