Антиоксидантите стават добре познати (и силно търсени) едва през 90-те години на миналия век. Това беше, когато изследователите започнаха да разбират, че ранните етапи на запушващата артериите атеросклероза, рак, загуба на зрението и множество други хронични състоянията са тясно свързани с увреждането на свободните радикали и оксидативния стрес - известни още като нещата, които антиоксидантите помагат да предотвратят. За да ви помогнем да разберете по-добре антиоксидантите (и как да си набавите достатъчно от тях), ето някои от най-добрите антиоксидантни храни, които да добавите към вашата диета.
Какво точно представляват антиоксидантите?
За да разберете антиоксидантите, е полезно да знаете малко за свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които се разграждат чрез нормален метаболизъм и излагане на химикали като тютюн или радиация. Те могат да навредят на тялото ви - помислете, че причиняват възпаление и увеличават риска от заболяване.
Имайте предвид, че антиоксидантите сами по себе си не са вещества – по-скоро терминът „антиоксидант“ се отнася до химическо свойство, проявявано от стотици различни (и невзаимозаменяеми) вещества. Много от тях са ни добре познати, като витамин С, витамин Е, селен и бета-каротин. Други са по-малко познати: полифеноли, флавоноиди, липоева киселина, глутатион и т.н. Повечето антиоксиданти се срещат естествено; те съществуват в храните, за да инхибират окисляването и да предпазват от токсини в местната среда.
Важно е да консумирате разнообразни храни за по-добро здраве, но храните, богати на антиоксиданти, ще ви помогнат да защитите клетките си от увреждане от свободните радикали и може да помогне за намаляване на риска от рак, сърдечни заболявания и други състояния. Ако търсите да увеличите приема на антиоксиданти, за щастие има много опции за вкусни съставки, от които да избирате.
Бобови храни
Бобовите храни са богати източници на антиоксиданти. Антиоксидантът антоцианин присъства в ципата на фасула, придавайки му червения цвят. Доказано е, че антоцианините намаляват риска от диабет, сърдечни заболявания и рак.
Много видове боб осигуряват антиоксиданти. Докато черният боб е с високо съдържание на антоцианини, пинто бобът съдържа полифеноли, а соята съдържа изофлавони, които също имат антиоксидантни свойства.
Артишок
Вярвате или не, артишокът са един от най-богатите на антиоксиданти зеленчуци, пълни с полифеноли като хлорогенна киселина (която се среща и в кафето), която може да помогне на тялото да метаболизира по-добре глюкозата и липидите в кръвта.
Вижте още: Тези храни ще ви извадят от депресията: Природни средства за вдигне на серотонина
Горски плодове
Ягодите и малините са добър източник на антиоксидантната елагова киселина. Изследванията показват, че елаговата киселина може да направи молекулите, причиняващи рак, неактивни и да предотврати растежа на тумори. Горските плодове – включително боровинките и къпините – също съдържат антиоксидантите ресвератрол и антоцианин, като и двата помагат за предотвратяване на увреждането на вашите клетки от свободните радикали.
Пекан
Пеканите са богати на антиоксидант витамин Е и е доказано, че помагат за понижаване на нивата на LDL (лош) холестерол в тялото, подобрявайки здравето на сърцето. Пеканите също са с високо съдържание на мононенаситени мазнини и съдържат прилично количество фибри, което ги прави един от най-здравословните ядки, които можете да ядете.
Подправки
Има тонове богати на антиоксиданти подправки, от риган и кимион до градински чай и мащерка. Подправките са невероятни източници на антиоксиданти.
Някои лесни за употреба подправки включват канела, куркума и карамфил. Докато канелата добавя приятен вкус, тя също така съдържа мощни полифенолни антиоксиданти. Междувременно куркумата - ярко жълта подправка - съдържа куркумин, съединение, което е много мощен антиоксидант и противовъзпалително. Карамфилът също има супер високи нива на антиоксиданти. Карамфилът съдържа евгенол, който има силни антиоксидантни свойства.
Вижте още: 5 билки за железен имунитет
Ябълки
Ябълките, особено кората, са чудесни източници на фитохимикали, включително кверцетин, който е изследван за намаляване на риска от възпаление в тялото.
Грозде
Гроздето е с високо съдържание на антиоксиданти, защото е пълно с ресвератрол и други полифеноли. Различните сортове грозде обаче имат различни нива на антиоксиданти поради различния си фенолен състав. Обикновено гроздето с по-тъмен цвят (като черно и червено грозде) има тенденция да има по-висока антиоксидантна активност в сравнение с бялото грозде.
Спанак
Спанакът е супер здравословен за вас поради различни причини, включително неговите антиоксидантни свойства. Има огромни количества фенолни или флавоноидни съединения, хлорофили, ферулинова киселина и кафеена киселина - особено през летните месеци. Освен това е пълен с кверцетин, патулетин, спанацетин и джацеидин. С други думи: намалява възпалението, има противоракови свойства, предпазва мозъка ви и др.