Зимата е вече тук и рискът от настинка и грип е по-висок. Дори простите ежедневни навици могат да повлияят на цялостното здраве и устойчивост. Експерти съветват, че включването на някои храни в ежедневното ни меню може естествено да укрепи имунната система, помагайки ни да останем защитени и здрави през студените месеци.
Важно е не само да се храните пълноценно, но също така да си набавяте достатъчно количество вода, да си правите разходки навън, дори с по-малко слънце, за да увеличите витамин D, който е важен за имунитета. А също така намалете стреса и приоритизирайте качествения сън.
Ето кои 6 храни да включите в менюто си за силен имунитет
Цитрусови плодове
Плодовете, богати на витамин C, като портокали, грейпфрути и лимони, са известни с това, че засилват производството на бели кръвни клетки, което е от решаващо значение за борбата с инфекциите. Яденето на цитрусови плодове всеки ден може стабилно да засили имунните функции на тялото.
Чесън
Повече от ароматна добавка, чесънът съдържа алицин, съединение с имуностимулиращи свойства, което помага в борбата с настинки и други заболявания. Добавянето на чесън към супи и яхнии може да допринесе за дългосрочни ползи за здравето.
Вижте още: Ето кой НЕ трябва да яде туршия
Джинджифил
Джинджифилът е пълен с противовъзпалителни свойства и антиоксиданти. Той е ефективен при намаляване на възпалението и засилване на защитните механизми на организма. Той е универсален и може да се добавя към чай, супа или смути за затоплящ, укрепващ здравето ефект.
Бадеми
С високо съдържание на витамин Е, бадемите допълват витамин С, като действат като антиоксиданти, помагайки за поддържане на силен имунен отговор. Замяната на закуски с богати на хранителни вещества опции като бадеми може да укрепи цялостното здраве.
Спанак
Този листен зеленчук е пълен с витамин С, антиоксиданти и бета-каротин, които могат да увеличат способността на имунната система да се бори с инфекциите. Лекото готвене на спанака помага да се запазят хранителните му вещества, като същевременно го прави по-лесен за усвояване.
Кисело мляко
Натуралните кисели млека с живи култури могат да стимулират имунната система, за да предотвратят болестите. Те също така са чудесен източник на витамин D, който е жизненоважен за имунната регулация, особено през зимата, когато излагането на слънчева светлина е ограничено.
Вижте още: Диетолози: 7 полезни мазнини, които по-често трябва да ядете