Голяма грешка, която много хора правят с микровълновата


Голяма грешка, която много хора правят с микровълновата
Снимка: iStock

Учените отправиха сериозно предупреждение за здравето ни от една често срещана практика, която милиони от нас практикуват в кухнята си.

Те призовават хората да спрат да използват пластмасови контейнери за затопляне на храна в микровълнови фурни. Според тях това може да доведе до потенциално токсични химикали от пластмасата, които да попаднат в храната.

От десетилетия учените знаят, че различни съединения в някои пластмаси могат да "изтекат" от опаковката в храната. След това те се поглъщат и абсорбират, а някои пластмаси могат да имат сериозни последици за здравето.

Вижте още: Любопитната история на микровълновата печка

Бисфенол А (BPA) може да премине от пластмасови опаковки в храни и да се натрупа в живи организми, включително в човека. Някои проучвания показват потенциални ефекти върху здравето на BPA, който може да имитира хормона естроген.

Скорошни изследвания разкриха когнитивни и поведенчески ефекти, свързани с ВРА в храните - особено при бебета и деца. Известно е, че и други химикали като фталатите причиняват здравословни проблеми.

Те варират от преждевременно раждане до повишен риск от астма и нарушения в невроразвитието, съобщава Popular Science. Фталатите, подобно на ВРА, могат да попаднат в храни, опаковани в пластмасови съдове.

А полифлуороалкилните вещества, или PFA, които са известни още като "вечни химикали", също могат да бъдат открити в храните и напитките, които консумираме, съобщава Express.co.uk.

Вижте още: 8 храни, които НЕ трябва да претопляте в микровълнова печка

Мартин Вагнер, биолог, който изследва излагането на пластмаса в Норвежкия университет за наука и технологии, заяви, че "по-високите температури улесняват отмиването на химикали и освобождаването на микропластмаса".

Филип Ландриган, епидемиолог и лекар по обществено здраве в Бостънския колеж, заяви, че храната не трябва да се загрява в пластмасови съдове в микровълнова фурна.

А Джо Браун, професор по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета Браун, смята, че съхраняването на гореща храна в пластмасови съдове трябва да се избягва.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама