Свикнали сме да изхвърляме корите на баните, но те всъщност съдържат много полезни вещества. Така че следващия път, когато си похапвате сладкия плод, го изяжте целия.
В страните от Югоизточна Азия например банановите обелки се изсушават или пък се използват директно за някои ястия.
Оказва се, че кората на този плод е богата на винамини и минерали, сред които калий и водноразтворими фибри.
Ето и 4 причини да си я хапвате:
1. Триптофан
Банановите кори са пълни с тази съществена аминокиселина, която тялото използва за синтезиране на нужните протеини. Тя също така повишава нивата серотонин (известен като хормон на щастието) и ни помага да имаме спокоен сън. Предишни изследвания са показали, че яденето на бананови обелки (по 2 на ден, в продължение на 3 дена) може да повиши нивата на серотонина в мозъка с 15%.
2. Разтворими и неразтворими фибри
Корите имат значително повече фибри, отколкото самия плод. Те ни помагат да поддържаме здравословно тегло, тъй като ни държат по-дълго сити, а също така понижават нивото на лошия холестерол.
3. Анти-канцерогени съединения
Те помагат за унищожаване на раковите клетки и подобряват нашите естествени защитни сили срещу болестта. В банановите кори има мощни химични съединения, които предпазват клетките от увреждания, и антимутагенни вещества, които предотвратяват мутацията на клетки в ракови. Те също така съдържат голямо количество каротиноиди и полифеноли - антиоксиданти, които помагат да имаме силна имунна система.
4. Хранителни вещества
В банановите кори се съдържат големи количества калий, витамини от група Б за по-голяма жизненост, магнезий за мускулите и нервната система, а също така лутеин за очите.
Как да ги включите в менюто си?
Може да си направите смути с целия банан, да прибавите кората в някое екзотично ястие или пък да си направите чай.