Ето защо да започнете да спите на лявата си страна


Ето защо да започнете да спите на лявата си страна
Снимка: iStock

Всички знаем, че без качествения сън тялото и мозъкът ни не могат да функционират правилно. Оказва се обаче, че сам по себе си той не е достатъчен, позицията, в която спим също е много важна. Знаете ли, че според системата за здрав, щастлив и пълноценен живот Аюрведа е най-здравословно да се спи на лявата страна? Може би си мислите, че това няма логика, след като двете страни на тялото ни са симетрични, но тук определено сте в грешка.

5-те ползи за здравето от спането наляво

Подпомага детоксикацията на тялото

Спането на лявата страна влияе положително на водния баланс в тялото и стимулира лимфните възели, които отговарят за метаболизма и изхвърлянето на токсините от тялото. Когато спим на дясната си страна, този процес се забавя, защото ще кара лимфната система да работи допълнително, за да може да транспортира веществата до сърцето.

Спане

Запушената лимфна система причинява проблеми като:

  • Артрит
  • Главоболие
  • Мускулни болки
  • Хронична умора
  • Кожни заболявания

Подобрява функцията на далака

Далакът е разположен от лявата страна на тялото и служи като филтър на лимфната система – той пречиства кръвта. Точно затова, когато лежите наляво улеснявате придвижването на отпадъчните вещества, преминаващи по лимфните възли и придвижващи се към далака.

Поддържа здравето на сърдечната функция

Лявата страна на сърцето е тази, която изпомпва кръвта към тялото, затова, когато сме обърнати наляво то не е толкова натоварено, благодарение на гравитацията.

Храносмилането е по-ефективно

Обичайната практика в Аюрведа е да се лежи наляво след хранене, защото това позволява на стомаха и панкреаса, които произвеждат храносмилателните ензими, да „висят“ на лявата страна и да не бъдат притискани. По този начин храносмилането ни е много по-ефективно.

Подпомага отделянето

Илео-цекалната клапа, която е границата между тънкото и дебелото черво, се намира в долната част на корема. Всъщност тя е нещото, което помага за прехвърлянето на отпадъчните вещества от тънкото към дебелото черво. Когато спим наляво гравитацията е силата, насърчаваща безпроблемното движение на фекалиите, защото тънките черва ги изхвърлят от дясната страна на тялото, където е и началото на дебелото черво.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама