Знаете ли, че някои млечни продукти са полезни за сърцето, намаляват холестерола, но също така и риска от деменция?
Изследвания показват, че сиренето има положителен ефект върху здравето на сърцето, червата и когнитивното способности, а също така може да предпази от диабет тип 2, пише The Daily Mail.
Вижте още: Тази натурална смес помага при грип
Едно от последните проучвания показа, че редовната консумация на сирене е свързано с по-добро здраве на мозъка при възрастните хора.
Краве сирене
Учени в Япония анализираха хранителния режим на повече от 1500 души на възраст над 65 години. Тези, които съобщават, че консумират сирене редовно, постигат по-добри резултати на когнитивните тестове и имат по-нисък риск от деменция в сравнение с тези, които изобщо не са го консумирали
Кисело мляко и пармезан
Друго проучване, представено на конференцията на Американската диетична асоциация, показва, че пробиотикът Lactobacillus rhamnosus GG, който се съдържа в пармезана и киселото мляко, подобрява паметта и мозъчната функция при възрастни хора с лека до животозастрашаваща деменция с когнитивно увреждане.
Вижте още: Невероятни ползи от чая от канела
Как действа сиренето на холестерола?
Що се отнася до здравето на сърцето, въпреки дългогодишните страхове, че наситените мазнини в сиренето повишават нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта, последните изследвания показват обратното.
През 2018 г. д-р Ема Фийни, асистент професор в Института по храните и здравето към Университетския колеж в Дъблин, ръководи шестседмично проучване, в което 164 души на възраст над 50 години с леко повишен холестерол били разделени на три групи.
Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че групата, която консумира пълномаслено сирене, е имала по-голямо намаление на общия холестерол и LDL (лошия) холестерол в сравнение с другите две групи.