Карамфилът е подправка, която може да се срещне както под формата на пъпки, така и на прах. Оказва се, че в продължение на векове тя е била натурално лекарство срещу множество болести.
Карамфилът е незаменима подправка в кухнята на Анадола – тя придава пикантен вкус и аромат на шербета и десертите, но с това нейните функции далеч не се изчерпват. Само две пъпки карамфил на ден може да направи чудеса за нашето здраве, пише "Тюркие".
Тази подправка е богата на антиоксиданти, витамини и минерали и решава много здравословни проблеми.
Защо да се дъвче карамфил?
На някои места съществува традицията при излизане от ресторанта да ви почерпят с карамфил. При дъвчене той премахва миризмата от устата, благодарение на собствения си силен аромат. Подправката помага освен това при болки в гърлото и облекчава симптомите на простуда.
Дъвченето на само две пъпки карамфил на ден лекува заболявания на дихателните пътища. Подправката притежава антисептични свойства и бързо намалява отока и раздразнението в гърлото.
Тъй като е натурално болкоуспокояващо средство, карамфилът може да премахне зъбобола. Ако оставите карамфила известно време върху болния зъб, болката постепенно ще отшуми.
Карамфилът поддържа баланса на кръвната захар, придава на организма енергия и го тонизира.
Дъвченето на карамфил премахва гаденето. Преди пътуване с автобус или автомобил се препоръчва да се подъвче карамфил.
Подправката предотвратява хранителни разстройства и премахва проблеми със запека.
Редовното дъвчене на карамфил намалява желанието да се пуши, ако сте в процес да откажете цигарите.
Карамфилът освен това премахва силното главоболие. Освен това има успокояващо действие и помага при справяне с проблеми от психически характер като стрес и депресия.
Източник: БГНЕС