Експерти отговарят: Вредни ли са пластмасовите дъски за рязане? (ВИДЕО)


Експерти отговарят: Вредни ли са пластмасовите дъски за рязане? (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Време е да подменяте дъската за рязане? Или пък се чудите пластмасова или дървена дъска за рязане да изберете. Можете да потънете в морето мнения по въпроса кои дъски са по-безвредни за нашето здраве.

Последните няколко години повечето хора започнаха да предпочитат пластмасовите дъски, защото се смята, че те са антибактериални и следователно по-полезни за нас и децата ни. Оказва се обаче, зе това далеч не е така и досега само сме се заблуждавали.

Вижте още: Голяма грешка, която много хора правят с микровълновата

Вредни ли са пластмасовите дъски за нашето здраве?

Експерти обясняват, че пластмасовите дъски са покрити с нещо, наречено микробан, което представлява разтвор от антимикробни средства. Но не се подлъгвайте по името му, защото той може да съдържа ендокринни разрушители, които могат сериозно да навредят на здравето ни. Другото важно нещо, което трябва да имате предвид е, че слагайки пластмасата в съдомиялната машина, увеличавате вероятността от поглъщане на микропластмаса с храната.

Интересно е, че последните проучвания сочат, че заклеймяваните последно време дървени дъски са в пъти по-антибактериални и антикикробми от пластмасовите. А на въпроса: Как да дезинфекцираме дървената дъска, след като сме рязали месо? Експертите отговарят, че е най-добре да си осигурим две отделни дъски - една за месо и една за плодове и зеленчуци. Миенето им на ръка може да е една идея по-неприятно, но ако това е цената на здравето ни, нека я платим.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама