Вероятно не бихте отхапали ябълка или не бихте сложили няколко гроздови зърна в устата си, без първо да ги измиете. Но защо да миете банан, когато белите кората му?
Вижте още: Учени създадоха лекарство, което може да замени интензивните упражнения
Експертите по безопасност на храните казват, че те също трябва да се мият.
"Продуктите, които имат кора, трябва да се измият под чиста вода, дори ако възнамерявате да изхвърлите кората. Това е най-добрата практика за безопасно боравене с храни, която намалява преноса на мръсотия или микроби, които могат да бъдат открити върху кората на плода, който искате да консумирате", обясни Тамика Сим от Международния съвет за храните пред The Huffington Post.
Докато мръсотията може да се види, остатъчните пестициди или микроби, които могат да причинят болести, пренасяни с храна, не се забелязват с просто око. Ето защо Сим препоръчва измиването на цялата храна преди ядене.
"Корите от банани, корите от авокадо и други продукти с дебела външна повърхност са също толкова податливи на бактерии, колкото и по-меките плодове и зеленчуци с по-деликатна кожа", смята експертът по безопасност на храните Тревър Крейг.
Вижте още: Коренът от тази билка е лек при безсъние
Американската администрация по храните и лекарствата откри листерия и салмонела по външната страна на авокадото. По-дебелата кора затруднява проникването на бактерии, но когато режете плода, все пак можете да замърсите храната с ножа. Измиването на кората намалява вероятността това да се случи.