Динена диета: Работи ли наистина?


Динена диета: Работи ли наистина?
Снимка: iStock

Може да ви помогне да отслабнете, да намалите възпалението и да пречистите тялото си от токсини - или поне това е, което статии в интернет са ви накарали да повярвате. Подобно на други екстремни диети и прочиствания, диетата с диня дава големи обещания, но дали стават реалност?

Как работи

Има няколко версии на динената диета. Най-популярният е вид прочистване. Това включва сравнително кратък (но строг) период на лишаване, последван от връщане към обичайния ви начин на хранене.

По време на първия етап не се яде нищо друго освен диня. Този етап обикновено продължава три дни. В крайна сметка може да консумирате еквивалента на една голяма диня всеки ден. Отново спецификите на тази диета варират според източника.

След това някои хора се връщат към нормалното си хранене. Други постепенно добавят други храни обратно в диетата си. Например, в един вариант, можете да консумирате две леки ястия всеки ден и да ядете диня като лека закуска.

Вижте още: Страхотен трик: Кога и как трябва да ядете кисело мляко, за да отслабнете

Какво казва експертът

Според консултантката по хранене Джесика Маркъс, тези видове диети се харесват на хората, защото са строги, но изискват само кратък ангажимент.

"За разлика от диетите за промяна на начина на живот, ограниченият период от време на диетата с диня дава на хората, които са на диета, реалистична, постижима цел", казва тя. "По-вероятно е доброволно да се самонакажем, ако знаем, че е само за няколко дни."

За повечето хора динята е полезна. В допълнение към хранителните ползи, тя осигурява много вода.

"Диетата с диня е наистина по-скоро прочистване, което разчита на факта, че динята е над 90 процента вода", обяснява Маркъс. "Така че е с ниско съдържание на калории и осигурява някои витамини и минерали. Тя е хидратираща, освежаваща и може да ви помогне да се почувствате сити, поне временно."

Ползи за здравето от динята

Една чаша диня има само 46 калории и е пълна със следните витамини, както и много други:

  • витамин А, който е от съществено значение за здравословното зрение
  • витамин B-1, който помага на тялото ви да преобразува храната в енергия
  • витамин B-6, от който тялото ви се нуждае, за да създаде червени кръвни клетки (RBC)
  • витамин С, който е жизненоважен за растежа и възстановяването на тъканите

Динята също е добър източник на ликопен. Този антиоксидант има редица предимства и може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, рак и други състояния.

Динята също така съдържа повече цитрулин от всяка друга храна. Аминокиселината цитрулин е най-забележителна с ролята си във вазодилатацията и правилния кръвен поток. Цитрулинът всъщност носи името си от латинския термин за диня, Citrullus lanatus.

Семките от диня са изненадващо страхотна закуска, лесни за печене и пълни с желязо и магнезий. Дори кората е добра за вас и годна за консумация! 

Вижте още: Зелената революция: Как алкалната диета ще промени вашето тяло

Потенциални рискове от диетата

Преди да тръгнете да се запасявате с дини, Маркъс предлага и няколко предупредителни думи. Ограничителната природа на диетата оставя хората без никакъв хранителен източник на протеини, обяснява тя.

Поради това тя не може да препоръча диетата на деца, бременни жени или хора със здравословно състояние, изискващо специална диета (като диабет), или хора с нарушена имунна функция. Тя добавя, че както всички бързо диети, това не е дългосрочно решение.

"Проучване след проучване показва, че тези модни диети не работят в дългосрочен план“, казва тя. "След като периодът на диета приключи, хората се връщат към старите си навици, възвръщат теглото си и търсят следващата диета, за да тестват."

Важно е да се отбележи, че динята не съдържа никакви мазнини, което е основно хранително вещество, също като протеина. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама