Витамин Ц (аскорбинова киселина) е един от основните, добре проучени и с потвърдени качества и полезни ефекти представител на семейството на водноразтворимите витамини. В развитите страни се описват предимно леки до умерени случаи на недостиг на витамин Ц, но в някои бедни региони на света с висока честота на недохранване и недостиг на хранителни ресурси честотата и тежестта на хиповитаминозата може да бъде значителна.
Дефицитът му често остава дълго време неразпознат във връзка с началните твърде неспецифични симптоми, което увеличава рисковете от възникване на допълнителни усложнения. Макар да се съдържа в редица хранителни източници, множество фактори съдействат за намаляване на неговото усвояване или повишаване на потребностите на организма, което може да увеличи рисковете от възникване на недостиг. Различни видове витамин Ц на framar.bg могат да са ви полезни в избора.
Източници на витамин Ц
Витамин Ц е водноразтворим и съответно излишните количества се изхвърлят с урината, като е необходимо ежедневно снабдяване на организма с необходимите дневни дози за покриване на потребностите и редуциране риска от развитие на хиповитаминоза и свързаните с нея последици:
- храни, богати на витамин Ц: най-богати са растителните храни, главно сурови пресни плодове и зеленчуци. Особено високи нива се откриват в киви, цитрусови плодове, ягоди, ананас, зелени листни зеленчуци, магданоз, карфиол, домати, броколи, чушки, шипки и други. Термичната обработка, консервирането, прекомерното осоляване, изсушаване и преработка на храните намалява значително нивата на витамин Ц;
- допълнително обогатени с витамин Ц храни: редица храни са допълнително обогатени с витамин Ц, като такива са например бебешки каши и пюрета, плодови сокове, млечни продукти, някои сладкарски изделия, напитки и други;
- добавки: някои добавки, приемани с определена цел (например за здрави стави, коса, кожа и нокти, за енергия, имунитет и други) също могат да съдържат в състава си допълнителни нива на витамин Ц, което следва да се отчита при преценка на необходимостта от назначаване на допълнителен прием.
Причини и рискови фактори за развитие на дефицит на витамин Ц
Въпреки многобройните източници на витамин Ц са налице множество фактори, които могат да причинят недостиг и дефицит. Основните причини за понижени нива на витамина в организма са намален внос, повишени потребности и/или влошено усвояване, под въздействие на някои от следните фактори:
- нездравословно хранене: незначителен ежедневен прием на пресни плодове и зеленчуци, прекомерна термична обработка на храната, прекомерно осоляване или изсушаване на продуктите, прекомерна консумация на тестени храни, консервирани, замразени или силно преработени храни;
- вредни навици: тютюнопушене, системна злоупотреба с алкохол, употреба на забранени субстанции повишават потребностите от витамин Ц или влошават неговото усвояване;
- повишени потребности: по време на интензивен растеж (в ранна детска и юношеска възраст), по време на бременност, при кърмене, при силен стрес, при изразено физическо или психическо натоварване, след тежко боледуване, след големи оперативни интервенции;
- прием на лекарства: някои антиациди (главно с високо съдържание на алуминий), нестероидни противовъзпалителни средства, хормони, кортикостероиди, барбитурати, имуносупресивни средства и други могат да влошат усвояването и да повишат дневните нужди от витамин Ц;
- подлежащи заболявания: стомашно-чревни, метаболитни, ендокринни, автоимунни, онкологични, хематологични и други заболявания могат да повлияят върху усвояването на аскорбиновата киселина.
Симптоми при дефицит на витамин Ц
Дефицитът на витамин Ц се проявява клинично с голямо разнообразие от прояви, които често в началото биват погрешно тълкувани като признаци на умора, продължителен стрес, сезонни неразположения. Лекият дефицит може да остане незабелязан до прогресията му в умерен или тежък дефицит, които се отличават с появата на различни по вид и тежест оплаквания.
В зависимост от тежестта на дефицита се наблюдават:
- симптоми при лек до умерен дефицит: умора и слабост, намалена енергия, намалена работоспособност, липса на мотивация, раздразнителност, лабилно настроение, понижен до липсващ апетит, което може да причини редуциране на теглото и допълнително задълбочаване на дефицита във връзка с намаления внос на храна. Характерни са промените по кожата, която загрубява, става суха, склонна към разранявания с лесно формиране на синини при незначителни травми, косата се накъсва, налице е изразен косопад с промени и по ноктите. Типични симптоми са кървенето от венците и от носа, както и честите инфекции;
- симптоми при тежък дефицит: при тежък дефицит на витамин Ц е възможно развитие на желязодефицитна анемия, жълтеница, оплаквания от страна на опорно-двигателния апарат (болки в мускулите и ставите), тежки промени в устната кухина с развитие на пародонтит, повишен риск от сериозни кръвотечения и кръвонасядания
- симптоми при хроничен дефицит: хроничният дефицит на витамин Ц води до развитие на скорбут (скорбутът често се означава и като авитаминоза Ц или липса на витамина). За развитие на болестта е необходимо продължително недохранване с пълна липса на внос на аскорбинова киселина. Проявява се с общо неразположение, сънливост, летаргия, болки по мускули, кости и стави, психични и личностови промени, загрубяване на кожата, тежки увреждания на зъбите, включително със спонтанното им изпадане, като с прогресията на процеса настъпват полиорганни увреждания, а липсата на своевременно лечение може да причини дългосрочни неблагоприятни последици, включително и летален изход.
Лечение при дефицит на витамин Ц
Дефицитът на витамин Ц, независимо от неговата тежест, подлежи на ефективно заместително лечение:
- лечение при леките форми на дефицит: терапията включва промени в храненето с прием на достатъчно пресни плодове и зеленчуци, отказ от тютюнопушене, преустановяване консумацията на алкохол, в комбинация при необходимост с добавки с витамин Ц, приемани перорално
- лечение на умерен дефицит: умереният дефицит изисква задължителна промяна в храненето, ограничаване на вредните навици и прием на добавки с витамин Ц в достатъчно високи дози за продължителен период от време
- лечение на тежък дефицит: тежкият дефицит и потвърждаването на подлежащ скорбут изискват парентерално вливане на аскорбинова киселина, като след стабилизиране състоянието на пациентите се преминава към перорална терапия. При тежките форми задължително се коригират всички подлежащи нарушения с оглед намаляване риска от възникване на допълнителни усложнения.
При всички лица с установени многобройни рискови фактори (вредни навици, непълноценно хранене, повишени потребности) се препоръчва обмисляне на допълнителна суплементация с добавки, съдържащи витамин Ц в подходящи дози.
Автор: д-р Лилия Пашова-Стоянова