Чесънът е пълен с антиоксиданти като алицин и алин. Проучване на Института за медицински изследвания показа, че зрелият чесън е отлично средство срещу гъбични и вирусни заболявания.
Богат е на минерали и хранителни вещества, помага при настинки и отравяния, както и защитава тялото от ракови клетки
Вижте още: Тези храни всъщност ви правят по-гладни
Въпреки многобройните си здравословни ползи, има случаи, когато чесънът трябва да се избягва.
Ето кой и кога трябва да избягва консумацията на чесън:
1. Хора, страдащи от диария
Пациентите, страдащи от диария, трябва да избягват суровия чесън, тъй като неговият състав може да стимулира червата и да доведе до хронично възпаление и оток.
Вижте още: Страдате от липса на концентрация, ето какви са причините
2. Хора, приемащи антикоагуланти
Чесънът има естествени антикоагулантни свойства и не трябва да се комбинира с антикоагуланти – лекарства, използвани за лечение на проблеми с кръвообращението, които разреждат кръвта и по този начин предотвратяват образуването на съсиреци. В комбинация на такива лекарства с чесън може да се появи кървене.