Киселинният рефлукс се случва, когато съдържанието на стомаха ви се върне обратно в хранопровода. Това се случва, когато вашият долен езофагеален сфинктер се отпусне и позволи стомашната киселина да се повиши.
Вашият лекар може да диагностицира вашия киселинен рефлукс като гастроезофагеална болест, ако това се случва повече от два пъти седмично.
Няколко фактора, свързани с храната, могат да допринесат за киселинен рефлукс, като например:
- позицията на тялото след хранене
- количеството храна, което приемате по време на едно хранене
- вида храни, които ядете
Можете да управлявате всеки от тези фактори, като промените как и какво ядете. Простото преместване на тялото ви в изправено положение след хранене и хранене на по-малки порции може да помогне за предотвратяване на рефлукс.
Да знаете кои храни да избягвате може да бъде малко по-объркващо. Все още има някои спорове в медицинската общност относно това кои храни всъщност причиняват симптоми на рефлукс.
Въпреки тази липса на консенсус, много изследователи са съгласни, че е най-добре да се избягват определени видове храни и напитки, за да се предотвратят лошо храносмилане и други симптоми на киселинен рефлукс.
Ястия с високо съдържание на мазнини и пържени храни
Мазните храни обикновено намаляват натиска върху вашия долен езофагеален сфинктер и забавят изпразването на стомаха. Това може да увеличи риска от симптоми на рефлукс.
За да предотвратите рефлукса, можете да опитате да намалите общия си прием на мазнини.
Ето някои храни с високо съдържание на мазнини, които може да искате да избягвате:
- пържени картофи
- дълбоко пържени кръгчета лук
- картофен чипс
- масло
- пълномаслено мляко
- сирене
- сладолед
- заквасена сметана с високо съдържание на мазнини
- кремообразни салатни дресинги с високо съдържание на мазнини
- кремообразни сосове и дипове
- високомаслени парчета червено месо
Вижте още: Как ефективно да се справим с киселините в стомаха
Пикантни храни
Проучванията показват, че пикантните храни могат да причинят коремна болка и симптоми на парене, ако имате функционално стомашно-чревно разстройство.
Капсаицинът, химичното съединение, което прави храната вкусна, може да раздразни части от хранопровода, което може да доведе до киселинен рефлукс.
Плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците са важна част от вашата диета. Някои видове обаче могат да влошат симптомите на гастроезофагеална болест. Следните плодове и зеленчуци обикновено водят до рефлукс:
- ананас
- цитрусови плодове, като портокали, грейпфрут, лимони и лайм
- домати (и храни на базата на домати)
- чесън и лук
Ако се съмнявате, обсъдете вашето ниво на поносимост с лекар. Диетолог може да ви помогне да създадете модел на хранене, който може да ви помогне да управлявате състоянието си.
Вижте още: Киселини: 7 храни, които ще потушат пожара в хранопровода ви
Напитки
Няколко обичайни напитки също могат да предизвикат симптоми при хора с гастроезофагеална болест. Те включват:
- алкохол
- кафе и чай
- газирани напитки
- цитрусови и доматени сокове
Някои хора обаче понасят кафето добре. Обърнете внимание на индивидуалните си симптоми и консумирайте само напитки, които понасяте добре.
Други храни, лекарства и добавки
Редица други храни, лекарства и добавки могат да накарат вашия долен езофагеален сфинктер да функционира лошо, което може да доведе до симптоми на гастроезофагеална болест.
Например, може да изпитате симптоми след консумация:
- шоколад
- мента
- силно преработени храни
- антибиотици
- аспирин или други болкоуспокояващи
- бифосфонати
- алфа-блокери
- нитрати
- блокери на калциевите канали
- трициклични
- теофилин
- добавки с желязо или калий