Често страдате от киселини? Избягвайте тези храни


Често страдате от киселини? Избягвайте тези храни
Снимка: iStock

Киселинният рефлукс се случва, когато съдържанието на стомаха ви се върне обратно в хранопровода. Това се случва, когато вашият долен езофагеален сфинктер се отпусне и позволи стомашната киселина да се повиши.

Вашият лекар може да диагностицира вашия киселинен рефлукс като гастроезофагеална болест, ако това се случва повече от два пъти седмично.

Няколко фактора, свързани с храната, могат да допринесат за киселинен рефлукс, като например:

  • позицията на тялото след хранене
  • количеството храна, което приемате по време на едно хранене
  • вида храни, които ядете

Можете да управлявате всеки от тези фактори, като промените как и какво ядете. Простото преместване на тялото ви в изправено положение след хранене и хранене на по-малки порции може да помогне за предотвратяване на рефлукс.

Да знаете кои храни да избягвате може да бъде малко по-объркващо. Все още има някои спорове в медицинската общност относно това кои храни всъщност причиняват симптоми на рефлукс.

Въпреки тази липса на консенсус, много изследователи са съгласни, че е най-добре да се избягват определени видове храни и напитки, за да се предотвратят лошо храносмилане и други симптоми на киселинен рефлукс.

Ястия с високо съдържание на мазнини и пържени храни

Мазните храни обикновено намаляват натиска върху вашия долен езофагеален сфинктер и забавят изпразването на стомаха. Това може да увеличи риска от симптоми на рефлукс.

За да предотвратите рефлукса, можете да опитате да намалите общия си прием на мазнини.

Ето някои храни с високо съдържание на мазнини, които може да искате да избягвате:

  • пържени картофи
  • дълбоко пържени кръгчета лук
  • картофен чипс
  • масло
  • пълномаслено мляко
  • сирене
  • сладолед
  • заквасена сметана с високо съдържание на мазнини
  • кремообразни салатни дресинги с високо съдържание на мазнини
  • кремообразни сосове и дипове
  • високомаслени парчета червено месо

Вижте още: Как ефективно да се справим с киселините в стомаха

Пикантни храни

Проучванията показват, че пикантните храни могат да причинят коремна болка и симптоми на парене, ако имате функционално стомашно-чревно разстройство.

Капсаицинът, химичното съединение, което прави храната вкусна, може да раздразни части от хранопровода, което може да доведе до киселинен рефлукс.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са важна част от вашата диета. Някои видове обаче могат да влошат симптомите на гастроезофагеална болест. Следните плодове и зеленчуци обикновено водят до рефлукс:

  • ананас
  • цитрусови плодове, като портокали, грейпфрут, лимони и лайм
  • домати (и храни на базата на домати)
  • чесън и лук

Ако се съмнявате, обсъдете вашето ниво на поносимост с лекар. Диетолог може да ви помогне да създадете модел на хранене, който може да ви помогне да управлявате състоянието си.

Вижте още: Киселини: 7 храни, които ще потушат пожара в хранопровода ви

Напитки

Няколко обичайни напитки също могат да предизвикат симптоми при хора с гастроезофагеална болест. Те включват:

  • алкохол
  • кафе и чай
  • газирани напитки
  • цитрусови и доматени сокове

Някои хора обаче понасят кафето добре. Обърнете внимание на индивидуалните си симптоми и консумирайте само напитки, които понасяте добре.

Други храни, лекарства и добавки

Редица други храни, лекарства и добавки могат да накарат вашия долен езофагеален сфинктер да функционира лошо, което може да доведе до симптоми на гастроезофагеална болест.

Например, може да изпитате симптоми след консумация:

  • шоколад
  • мента
  • силно преработени храни
  • антибиотици
  • аспирин или други болкоуспокояващи
  • бифосфонати
  • алфа-блокери
  • нитрати
  • блокери на калциевите канали
  • трициклични
  • теофилин
  • добавки с желязо или калий
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама