Берберин за контрол на кръвната захар и теглото


Берберин за контрол на кръвната захар и теглото
Снимка: www.forlife.bg

Берберин е съединение, което придоби популярност в последните години като конкурент на лекарствата за диабет. Причините за това са неговите положителни ефекти при диабет тип 2, високи холестерол, кръвно налягане и кръвна захар, както и при контрол на теглото.

Какво е берберин?

Извлечен от растения, берберинът представлява органично съединение, алкалоиден антибиотик и ботаническо противогъбично средство. Намира се в корените, листата, стъблата и кората на растения като берберис, орегонско грозде, хуан лиан (коптис) и дървесна куркума.

Много по-лесно е да се приема берберин под формата на добавка заради силно горчивия вкус на съединението в естествена форма.

Как действа берберинът?

Да разгледаме някои от потенциалните ползи на берберин въз основа на проведени до този момент изследвания.

Берберин за понижаване на кръвната захар при хора с диабет тип 2

Едно от най-обсъжданите потенциални предимства на берберина е неговата способност да помага на хора с диабет тип 2. Проучвания доказват, че берберинът подпомага метаболизма на глюкозата и липидите, което означава, че може да понижи нивата на кръвната захар при някои хора.

Има изследвания, които показват, че берберинът намалява хемоглобина A1C (мярка за средните нива на кръвната захар през последните три месеца) и кръвната захар на гладно.

Също така преглед на изследване, публикувано през април 2021 г. в списанието Frontiers in Pharmacology, отбелязва, че берберинът може да подобри инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2, като по този начин потенциално подобрява тяхното състояние.

Интересно е, че берберинът показва сходни ползи с лекарството за диабет тип 2 – метформин, предписвано с рецепта.

Берберин за сваляне на килограми

Много хора се интересуват дали приемът на добавка с берберин ще им помогне в борбата с килограмите.

Проведено е проучване и в тази област, което установява, че когато на хора със затлъстяване са давани 500 мг берберин три пъти на ден в продължение на 12 седмици, те са загубили малко над 2 кг и са имали понижени нива на триглицеридите.

Ефектът му върху загубата на тегло се дължи на въздействието му върху инсулина и глюкозата. Когато става въпрос за инсулин, голяма част от хората го свързват с управление на кръвната захар. Но инсулинът също така регулира метаболизма на мазнините и протеините.

При инсулинова резистентност клетките нямат достатъчно глюкоза, което ни кара да се чувстваме гладни – протича неправилно сигнализиране. Докато продължаваме да ядем, за да задоволим глада си, тялото ни съхранява излишната кръвна глюкоза като мазнина.

Но берберинът подобрява начина, по който клетките реагират на инсулин (инсулинова чувствителност), насърчавайки по-доброто движение на глюкозата в клетките (и нейното усвояване). Освен това влияе върху начина, по който се използва глюкозата. След като нашите клетки получат своята глюкоза, ние се чувстваме по-малко гладни, съответно ядем по-малко.

Берберинът също така активира ензим, наречен AMP-активирана протеин киназа (AMPK). AMPK съществува във всяка клетка. Неговата основна задача е да регулира метаболизма, като помага да се контролира как тялото разгражда и използва енергия. Но AMPK може също така да повлияе на състава на телесните мазнини и играе критична роля в регулирането на нашия апетит.

За понижаване на кръвното налягане и облекчаване на сърдечно-съдови проблеми

Берберинът има терапевтичен ефект при хипертония, аритмия и сърдечна недостатъчност.

Доказано е, че берберинът понижава LDL (лошия) холестерол, триглицеридите и кръвното налягане. Това отчасти се дължи на ролята му в подтискането на липидния синтез в черния дроб и увеличаването на отделянето на холестерол. Може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на цялостната сърдечна функция.

Берберинът може да е от полза за хора, които не понасят статини (терапевтични средства, предназначени за намаляване на нивата на холестерола).

Берберин при синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Синдром на поликистозните яйчници се развива, когато яйчниците произвеждат много повече от определен тип хормони, наречени андрогени. Организмът на хората с PCOS често не може да използва добре инсулина, което може да доведе до натрупване на по-голям брой андрогени.

500 милиграма берберин, приеман два пъти на ден, има потенциала да подобри хормоналния статус и сърдечно-съдовия профил при хора с PCOS (като тегло, индекс на телесна маса, глюкоза на гладно и инсулиново съотношение, общ холестерол).

Каква е препоръчителната дневна доза берберин?

Типичната препоръчителна дневна доза берберин за повечето хора е 1000 до 1500 мг,

Ако за първи път започвате прием на берберин, добра идея е да стартирате с по-ниска доза, около 500 мг веднъж на ден, и постепенно да я увеличавате, за да позволите на тялото ви да се адаптира.

Препоръчително е по време на хранене, за да може да се усвои по-добре и да се намали рискът от стомашно разстройство.

Берберинът работи най-добре, когато се приема постоянно във времето. За да видите пълния ефект, минимумът за прием е 12 седмици.

С какво да комбинираме берберин?

Ефективността на съединението може да бъде подобрена чрез комбиниране с други добавки и съединения.

Берберин и пиперин

Пиперинът, съединение в черния пипер, повишава усвояването на няколко хранителни вещества и съединения, включително берберин.

Пиперинът подтиска определени ензими в черния дроб и червата, които могат да разграждат берберин, като по този начин увеличава концентрацията му в кръвния поток.

Берберин и куркумин

Куркуминът, активното съединение в куркумата, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които допълват ефектите на берберина.

Заедно те могат да помогнат за намаляване на възпалението, подобряване на инсулиновата чувствителност и поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

Берберин и малинови кетони

Малиновите кетони често се приемат заради способността им да повишават активността на адипонектин, хормон, участващ в регулирането на метаболизма на мазнините. В комбинация със способността на берберина да подобрява инсулиновата чувствителност, това дуо може да подобри способността на тялото да изгаря мазнините.

Берберин и алфа-липоева киселина (ALA)

ALA е антиоксидант, който помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на оксидативния стрес.

Комбинацията с берберин подобрява регулирането на кръвната захар и осигурява допълнителна защита срещу оксидативно увреждане.

Берберин и пробиотици

Берберинът има антимикробни свойства, а пробиотиците могат да помогнат за поддържане на здравето на червата.

Тази комбинация може да помогне за балансиране на чревната микробиота, подобряване на храносмилането и поддържане на цялостното метаболитно здраве.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама