Ако забележите тези симптоми, може би имате диабет тип 2


Ако забележите тези симптоми, може би имате диабет тип 2
Снимка: iStock

Диабет тип 2 е състояние, което възниква поради проблем в начина, по който тялото регулира и използва захарта като гориво. Тази захар също се нарича глюкоза. Това дългосрочно състояние води до твърде много захар, циркулираща в кръвта. В крайна сметка високите нива на кръвната захар могат да доведат до нарушения на кръвоносната, нервната и имунната система.

При диабет тип 2 има основно два проблема. Панкреасът не произвежда достатъчно инсулин - хормон, който регулира движението на захарта в клетките. И клетките реагират слабо на инсулина и приемат по-малко захар.

Диабетът тип 2 е бил известен като диабет при възрастни, но както тип 1, така и диабет тип 2 могат да започнат в детството и в зряла възраст. Тип 2 е по-често срещан при възрастни хора. Но увеличаването на броя на децата със затлъстяване доведе до повече случаи на диабет тип 2 при по-млади хора.

Няма лечение за диабет тип 2. Отслабването, правилното хранене и упражненията могат да помогнат за справяне с болестта. Ако диетата и упражненията не са достатъчни за контролиране на кръвната захар, може да се препоръчат лекарства за диабет или инсулинова терапия.

Вижте още: Ето кои храни намаляват риска от диабет

Симптоми

Симптомите на диабет тип 2 често се развиват бавно. Всъщност можете да живеете с диабет тип 2 години наред и да не го знаете. Когато са налице симптоми, те могат да включват:

  • Повишена жажда.
  • Често уриниране.
  • Повишен глад.
  • Нежелана загуба на тегло.
  • Умора.
  • Замъглено зрение.
  • Бавно зарастващи рани.
  • Чести инфекции.
  • Изтръпване или изтръпване на ръцете или краката.
  • Участъци с потъмняла кожа, обикновено в областта на подмишниците и шията.

Кога да посетите лекар

Посъветвайте се с вашия лекар, ако забележите някакви симптоми на диабет тип 2.

Причини

Диабет тип 2 е резултат главно от два проблема:

Клетките в мускулите, мазнините и черния дроб стават резистентни към инсулин В резултат на това клетките не приемат достатъчно захар.

Панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин, за да поддържа нивата на кръвната захар в здравословни граници.

Точно защо това се случва не е известно. Наднорменото тегло и липсата на активност са ключови допринасящи фактори.

Вижте още: 10 супер полезни храни за хора с диабет и инсулинова резистентност

Как действа инсулинът

Инсулинът е хормон, който идва от панкреаса - жлеза, разположена зад и под стомаха. Инсулинът контролира как тялото използва захарта по следните начини:

  • Захарта в кръвния поток задейства панкреаса да освобождава инсулин.
  • Инсулинът циркулира в кръвта, позволявайки на захарта да навлезе в клетките.
  • Количеството захар в кръвта спада.
  • В отговор на този спад, панкреасът отделя по-малко инсулин.

Ролята на глюкозата

Глюкозата - захар - е основен източник на енергия за клетките, които изграждат мускулите и другите тъкани. Използването и регулирането на глюкозата включва следното:

  • Глюкозата идва от два основни източника: храната и черния дроб.
  • Глюкозата се абсорбира в кръвта, откъдето навлиза в клетките с помощта на инсулин.
  • Черният дроб съхранява и произвежда глюкоза.
  • Когато нивата на глюкозата са ниски, черният дроб разгражда складирания гликоген до глюкоза, за да поддържа нивото на глюкозата в тялото в рамките на здравословен диапазон.

При диабет тип 2 този процес не работи добре. Вместо да влезе в клетките, захарта се натрупва в кръвта. Тъй като нивата на кръвната захар се повишават, панкреасът освобождава повече инсулин. В крайна сметка клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, се увреждат и не могат да произвеждат достатъчно инсулин, за да отговорят на нуждите на тялото.

Рискови фактори

Факторите, които могат да повишат риска от диабет тип 2, включват:

Тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването е основен риск.

Разпределение на мазнините

Съхраняването на мазнини главно в корема - вместо в ханша и бедрата - показва по-голям риск. Рискът от диабет тип 2 е по-висок при мъже с обиколка на талията над 40 инча (101,6 сантиметра) и при жени с обиколка на талията над 35 инча (88,9 сантиметра).

Неактивност

Колкото по-малко активен е човек, толкова по-голям е рискът. Физическата активност помага за контролиране на теглото, изразходва глюкозата като енергия и прави клетките по-чувствителни към инсулин.

Семейна история

Рискът за индивида от диабет тип 2 се увеличава, ако родител или брат или сестра има диабет тип 2.

Нивата на липидите в кръвта

Повишеният риск е свързан с ниски нива на холестерол с липопротеини с висока плътност (HDL) - "добрият" холестерол - и високи нива на триглицериди.

Възраст

Рискът от диабет тип 2 нараства с възрастта, особено след 35-годишна възраст.

Предиабет

Преддиабетът е състояние, при което нивото на кръвната захар е по-високо от нормалното, но не достатъчно високо, за да бъде класифицирано като диабет. Ако не се лекува, предиабетът често прогресира до диабет тип 2.

Рискове, свързани с бременността

Рискът от развитие на диабет тип 2 е по-висок при хора, които са имали гестационен диабет, когато са били бременни, и при тези, които са родили бебе с тегло над 9 фунта (4 килограма).

Синдром на поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници - състояние, характеризиращо се с нередовен менструален цикъл, прекомерно окосмяване и затлъстяване - увеличава риска от диабет.

Вижте още: Поликистозни яйчници - симптоми и лечение

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама