Ако НЕ ядете редовно тези неща, може да имате сърдечни проблеми


Ако НЕ ядете редовно тези неща, може да имате сърдечни проблеми
Снимка: iStock

Проучване допълнително изследва връзката между храната и сърдечните заболявания. Като се има предвид, че сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат водещата причина за смърт в България, тази информация е важна.

С данните от това проучване изследователите успяха да определят шест ключови групи храни, които, ако липсват в диетата, са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Вижте още: Три сериозни признака на сърдечно заболяване, които могат да се видят в очите

Резултати от изследването

За проучването, публикувано през юли 2023 г. в European Heart Journal, изследователската група комбинира резултатите от шест различни проучвания: едно епидемиологично кохортно проучване, три проспективни проучвания, едно рандомизирано контролно изпитване и две стандартизирани проучвания случай-контрола. Събирането на данни обхваща значителен период от време, от 1999 г. до 2019 г., давайки данни за 20 години от над 240 000 участници от 80 държави на шест континента.

Участниците са били от всички слоеве на обществото с различни нива на доходи, начин на живот и генетика. Изследователите са получили информация за техните хранителни навици с въпросници за честотата на хранене и са създали резултат за здравословна диета чрез мета анализ на тази информация.

Вижте още: 5 симптома на микроинфаркт, за които не предполагате

Този резултат оценява цялостната здравословност на диетите на участниците и помага на изследователите да идентифицират шест храни, които, когато се консумират в достатъчно големи количества, са свързани с по-ниска честота на сърдечни заболявания. 

Шестте категории храни, които те открили, че предпазват, са плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, риба и пълномаслени млечни продукти. От техните данни изследователите дори са успели да определят количествата, които биха довели до най-добри резултати за здравето на сърцето:

  • Плодове: Две до три порции по една чаша дневно.
  • Зеленчуци: Две до три порции по една чаша дневно.
  • Бобови растения: Три до четири порции по половин чаша седмично.
  • Ядки: Седем порции от 30 г седмично.
  • Риба: Две до три порции от 90 г седмично.
  • Млечни продукти: 14 порции седмично от една чаша прясно или кисело мляко, или 50 г сирене.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама