Всеки човек поне веднъж в живота си е чувал за полезните свойства на морковите. Те съдържат големи количества витамин А, имат антидиабетични свойства заради каротеноидите в тях, а също и намаляват риска от рак, благодарение на веществото ликопен, което активно се бори с раковите клетки.
Вжедневната консумация н моркови се срепоръчва за подобряване на редица здравословни състояния. Сокът, извлечен от тях е най-лесният начин да се възползвате от свойствата им, защото се усвоява от организма много лесно, така че помислете дали вече не е време да го включете към ежедневната си рутина.
Вижте още: Как да съхранявате картофи и моркови БЕЗ да омекват и покълват
5 ползи от пиенето на сок от моркови
Подобрява зрението
Само един морков съдържа в себе си дневната доза витамин А, която е нужна на човек на ден, а една чаша сок от този зеленчук доставя 200 процента от дневната нужда на този толкова важен витамин.
Подпомага имунитета
През зимата имунитетът се нуждае от подсилване и сокът от моркови сутрин е чудесно средство, с което можете да му помогнете. Морковите съдържат големи количества витамин А и витамин Ц, които действат като антиоксиданти и изхвърлят излишните токсини от организма.
Противораков е
Антиоксидантите в морковите намаляват риска от развитие на различни видове рак. Доказано е, че бета-каротинът е свързан с намаляването на ракови заболявания в целия организъм.
Регулира кръвното налягане
Калият в оранжевия зеленчук балансира нивата на натрий в тялото и същевременно помага за изхвърлянето на излишните количества от организма, което елиминира натиска, който той оказва върху сърцето.
Балансира кръвната захар
Въпреки че е известно за по-големите количества захар, които се съдържат в морковите, те имат свойства, които действат против диабет. Каротеноидите се борят с високите нива на кръвна захар и инсулин в кръвта на гладно. Този зеленчук е с нисък гликемичен индекс, благодарение на който осигуряват стабилни енергийни нива на организма.