8 знака, че имате непоносимост към глутен, важно е да знаете


8 знака, че имате непоносимост към глутен, важно е да знаете
Снимка: iStock

Глутенът се нарича тих убиец, защото може да причини хронични увреждания в цялото тяло. Понякога човек дори не е наясно с последствията от консумацията на глутен. Затова е по-добре да проверите дали тялото ви има непоносимост към глутен.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани главно с червата: гадене, подуване на корема, диария, коремна болка и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания. И пациентите погрешно са диагностицирани със синдром на раздразнените черва (IBS). Проучванията потвърждават, че 10-15% от световното население страда от IBS. Но тази диагноза може да доведе до хора с чувствителност към глутен, които не получават подходящо лечение, така че симптомите да не изчезнат.

Вижте още: Какво ще се случи с тялото ви, ако НЕ консумирате глутен месец

2. Необясними промени в теглото

Непоносимостта към глутен може да доведе както до загуба на тегло, така и до наддаване на тегло без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения. Рязката промяна в теглото може да придружава други неприятни заболявания. Но това може да бъде свързано с непоносимост към глутен, ако е придружено от други симптоми на малабсорбция.

3. Хормонален дисбаланс

Съществува пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормоналните нарушения, които могат да се появят като нередовен менструален цикъл, внезапни колебания в теглото, ПМС и нарушения на съня. Хормоналните смущения, причинени от непоносимост към глутен, могат да се засилят многократно по време на пубертета, бременността и менопаузата. Имайте предвид, че тези симптоми се разпознават предимно при жените.

4. Проблеми с централната нервна система

Глутенът увеличава възпалението и пропускливостта на червата. В резултат на това симптомите на чувствителност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, депресия, безпокойство, безсъние и умора. Някои хора с непоносимост към глутен изпитват раздразнителност и чувството, че лесно губят мислите си и имат лоша концентрация.

Според информация, събрана от проучване, хората с непоносимост към глутен са по-склонни към мигрена от останалите хора. Причините за главоболие могат да бъдат много различни. Човек, който е алергичен към глутен, може да изпита главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите

Кератозата на косата и херпетиформният дерматит са 2 кожни състояния, пряко свързани с непоносимостта към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят по ръцете, торса, лицето, задните части, лактите и линията на косата. Друг симптом са отслабените и чупливи нокти. Други кожни раздразнения като мимическа екзема могат да сигнализират за блокиране, предизвикано от глутен.

Вижте още: Глутенът в храните - какво трябва да знаем за него

6. Лошо състояние на зъбите

При непоносимост към глутен се нарушава усвояването на необходимите елементи и минерали в червата. Това важи и за калция. Резултатът може да бъде проблеми със зъбите и устната кухина: свръхчувствителност на емайла, кариес, кариес и язви на лигавицата. Ако се грижите добре за зъбите си, но все още забелязвате някои проблеми, причината може да е в консумацията на глутен.

7. Желязодефицитна анемия

Много често цьолиакията се диагностицира поради желязодефицитна анемия. Симптомите му включват намален обем на кръвта, умора, задух, главоболие, бледност на кожата, лигавиците и дори артрит. Желязото е трудно смилаемо, тъй като при непоносимост към глутен има нарушение на абсорбцията на желязо в червата.

8. Автоимунни заболявания

Много хора с автоимунни заболявания имат анамнеза за непоносимост към глутен. Цьолиакия е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си чревни клетки, след като в тях навлезе глутен. Проблемът се утежнява от факта, че това автоимунно заболяване увеличава риска от развитие на други автоимунни заболявания, като автоимунен тиреоидит, автоимунно чернодробно заболяване, болест на Crohn, диабет, витилиго, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


  • Таро карта за всяка зодия за 6 юли 2024...
    Таро карта за всяка зодия за 6 юли 2024

    Научете вашата Таро карта за тази събота, 6 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Умереност Тази карта ви приветства да намерите баланс и умереност във всички области на живота. Вдъхновява ви да подхождате към нещата в живота си с цяло сърце, намерение и ангажираност. Започнете да се...

  • Късметче за всяка зодия за 6 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 6 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за тази събота, 6 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Ново приятелство, което ще остане за цял живот. Телец Някой ще ви признае чувствата си. Вижте още: Най-важният урок за всяка зодия за ЮЛИ 2024 Близнаци Магията на позитивните мисли прави чудеса....

  • Късметче за всяка зодия за 8 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 8 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този понеделник, 8 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен На работа ще се случват чудеса, може би в парички, а може би в... Телец Обаждане, което ще промени някои неща в живота ви - към положителна насока. Вижте още: Какво трябва да чуе всяка зодия преди края...

  • Таро карта за всяка зодия за 8 юли 2024...
    Таро карта за всяка зодия за 8 юли 2024

    Научете вашата Таро карта за този понеделник, 8 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Три чаши Красиво нещо е да имате подкрепата на общността. Това е страхотен момент да инвестирате в приятелствата си и да не се страхувате да сте първите, които ще протегнат ръка, да бъдете уязвими или...

  • Хороскоп за днес, 6 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 6 юли 2024

    Научете какво ви очаква тази събота, 6 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, Марс влияе върху вашата комуникационна сфера, насърчавайки динамични разговори и дебати. Денят е отличен за преговори или изразяване на вашите идеи. Имайте предвид склонността да бъдете прекалено агресивни;...

  • Хороскоп за днес, 8 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 8 юли 2024

    Научете какво ви очаква този понеделник, 8 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, космосът ви насърчава да поемете водеща роля в професионалния си живот. Положителното изравняване на Венера с Марс засилва вашата креативност и лидерски умения. Това е отлично време за стартиране на нови...

виж всички виж всички
Реклама