8 съвета за подути крака, за които тялото ви ще ви благодари


8 съвета за подути крака, за които тялото ви ще ви благодари
Снимка: iStock

Много жени страдат от подуване на краката. Това подуване може да се появи особено след прекарване на дълги периоди от време прав или седнал. Но понякога това може да е и червен флаг за лошо кръвообращение или други здравословни проблеми. Ако това състояние се повтаря, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

Ето списък със съвети, които можете да приложите на практика веднага. 

1. Време е да излезете и да започнете да се движите

Според експертите трябва да правим поне 30 минути упражнения всеки ден. Това не само ще ни поддържа във форма и стройни, но също така може да подобри притока на кръв. Дейности като бягане или ходене могат да помогнат за подобряване на кръвообращението ви. Опитайте се да включите упражненията в рутината си, както бихте планирали среща с шефа си или отделяте време да помагате на децата си с домашните.

2. Разтягане

Друг жизненоважен ключов елемент, който трябва да опитате да правите преди и след тренировка, е разтягането. Разтягането увеличава вашата гъвкавост, подобрява представянето ви при физически дейности и допринася за увеличаване на притока на кръв към вашите тъкани и органи.

3. Пийте чай или сок

1. Пийте черен или зелен чай

Тази популярна напитка прави много повече от това да ви топли през студените есенни сутрини. Съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на притока на кръв. Така че изпийте чаша, преди да отидете на джогинг сутрин. Тялото ви определено ще ви бъде благодарно!

2. Сок от цвекло

Комбинацията от витамини, минерали и антиоксиданти в тази напитка я прави правилната напитка за начало на деня. Редовното му пиене може да помогне за намаляване на кръвното ви налягане и по този начин всички странични ефекти, свързани с това състояние.

3. Сок от нар

Тъй като е богат на антиоксиданти, този плод подобрява притока на кръв. Освен това е зареден с витамин С, който помага на нашата кръвоносна система чрез укрепване на кръвоносните съдове.

Вижте още: Пръстите на краката: Важни за здравето на цялото тяло (УПРАЖНЕНИЯ)

4. Изчеткайте краката си на сухо

Сред многото предимства на тази аюрведична техника, подобряването на кръвообращението и лимфния дренаж са на върха на този списък. Нашата кръв носи лимфна течност, която се филтрира през лимфните възли. Когато следваме тази техника правилно, ние ускоряваме изпомпването на кръвта, което също помага за преминаването на лимфата през тялото и премахването на токсините и патогените.

Стъпки за ефективно сухо четкане на краката:

1. Вземете твърда четка с естествен косъм.

2. По-добре е да го направите точно преди да се изкъпете и е по-удобно, защото ще трябва да свалите дрехите си.

3. Започнете от глезена и бавно се придвижете нагоре с кръгови движения.

4. Изчеткайте всеки крак със суха четка, стигайки до горната част на бедрата. Трябва да отнеме около пет минути на крак.

5. Внимавайте с количеството натиск, който прилагате. Трябва да е твърдо, но не толкова, че да боли.

6. Когато приключите, можете да вземете душ или вана, след което нанесете малко лосион или масло за тяло.

5. Носете компресионни чорапи

Компресионните чорапи упражняват натиск върху краката и глезените. Това позволява на вашите кръвоносни съдове да тласкат по-добре кръвта през тялото ви и до сърцето ви. В резултат на това те помагат за намаляване на подуването на стъпалата и краката и ще ви осигурят чувство на облекчение след дълъг ден, прекаран на крака. Преди да изберете най-добрите за вас, не забравяйте първо да се консултирате с лекар.

6. Вземете си масаж

Намерете малко време през натоварения си ден, за да се поглезите с масаж. Можете да го направите сами или да потърсите специалист. Освен усещането за релаксация, ще стимулира притока на кръв и лимфната течност да циркулира по-лесно в тялото ви.

Следвайте тези стъпки за по-ефективен масаж:

1. Работете с движения нагоре.

2. Поставете пръстите си на глезена.

3. Приложете натиск с пръсти, докато леко придвижвате ръцете си към бедрата.

4. Преместете ръцете си обратно към глезените и повторете същото движение около 10 пъти на крак.

Вижте още: Стоенето с кръстосани крака е много опасно аз здравето

7. Добавете суперхрани към вашата диет

Суперхраните предлагат високо ниво на хранителни вещества. Въпреки че не ви предпазват от хронични заболявания, те са много полезни поради богатството на съединения, като антиоксиданти, фибри и мастни киселини, които съдържат. Мазните риби като сьомга и скумрия са отлични източници на омега-3 мастни киселини. Тези мазнини помагат на кръвообращението ни, защото насърчават отделянето на азотен оксид. Тази молекула разширява кръвоносните съдове, повишава кръвоснабдяването и следователно понижава кръвното налягане.

За тези от вас, които са вегетарианци, можете да си набавите този компонент чрез цвеклото. Те са с високо съдържание на нитрати, които тялото ви превръща в азотен оксид.

Други суперхрани, които можете да включите в диетата си, за да подобрите кръвообращението си, са:

  • 1. Листни зеленчуци
  • 2. Лук
  • 3. Чесън
  • 4. Орехи
  • 5. Горски плодове

8. Вземете възстановяваща вана с английска сол

В края на деня няма нищо по-хубаво от това да си вземете дълга релаксираща вана. Но ако искате да преминете на следващото ниво: добавете малко английска сол. Тя съдържат химично съединение, наречено магнезиев сулфат. Експерти твърдят, че дефицитът му може да допринесе за повишено възпаление и хронични заболявания.

Когато се накисваме във ваната, магнезият може да се абсорбира през кожата и по този начин повишаваме нивата на магнезий. Когато правите ваната си, измервайте 2 чаши английска сол на 4 литра вода. Потопете се и се насладете!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама