8 неща, които устните ви се опитват да ви кажат за вашето здраве


8 неща, които устните ви се опитват да ви кажат за вашето здраве
Снимка: iStock

Устните ни имат повече от милион нервни окончания и са много по-чувствителни от върховете на пръстите ни. Те се нуждаят от специални грижи. Понякога могат да ни сигнализират, че имаме реални здравословни проблеми и че трябва да обърнем необходимото внимание на тези състояния. Ето 8 знака, които могат да показват, че може да имате проблем.

1. Пукнатини в ъглите на устата

Когато слюнката се задържи в ъглите на устата ви, тя изсушава кожата, която може да се напука. Може да облизвате често устните си, а топлината и влагата в ъглите създават идеални условия за инфекции. Инфекцията е най-честата причина за тези пукнатини. Ако се случва твърде често, не се колебайте да отидете на лекар.

2. Сухи и напукани устни

Сухотата на устните ви може да показва липса на влага в останалата част от тялото. Може да се случи и поради климата или стреса. В този случай пийте повече вода и използвайте хидратиращи кремове. Освен това причината за напуканите устни може да бъде алергия. Моля, обърнете внимание, ако имате други симптоми като сърбеж, например.

Вижте още: 3 природни средства, които лекуват напукани и сухи устни

3. Подутини по устните

Подутините по устните могат да бъдат болезнени или неудобни, но през повечето време те са безвредни и могат да изчезнат без никакво лечение. Това може да е нараняване, например след инжектиране на хиалуронова киселина. Реакциите към храна също могат да причинят тези състояния. Много често причината е вирусна инфекция, като херпес, и се нуждае от подходящо медицинско лечение.

4. Червен пръстен около устните

Една от най-честите причини за червен пръстен около устата е дерматитът на облизването на устните. Повтарящото се облизване на устните изсушава естествените мазнини от кожата около устните и ги прави червени и сърбящи. Обикновените балсами за устни и премахването на този навик могат да решат този проблем.

5. Бръчки на горната устна

Ако сте започнали да забелязвате много бръчки на горната устна, може да има както физически, така и емоционални причини. Обърнете внимание на лошите си навици, като използването на сламка, за да пиете много или да пушите твърде много, защото сте стресирани.

6. Обезцветяване на устните

Сините устни могат да показват лоша циркулация на кислород в кръвта. Можете да имате същите симптоми в пръстите на ръцете и краката. Белите или бледи устни могат да показват анемия, която всъщност изисква медицинска помощ. Също така е възможно да имате ниска кръвна захар, проблеми с кръвообращението или недостиг на витамини.

Вижте още: С тази нова грим техника ще имате сочни устни (ВИДЕО)

7. Подути устни

Подуването може да е признак на алергична реакция. Ако сте забелязали, че устните ви се увеличават всеки път, когато използвате определена козметика, отървете се от нея.

8. Черни петна по устните

Може да има различни причини за появата на черни петна по устните и не бива да ги пренебрегвате. Най-добрият вариант е да ги диагностицирате като отидете на лекар.

Хиперпигментацията е често срещано състояние, което може да причини кафеникави петна. Може да го забележите не само по устните, но и по бузите, носа и челото.

Слънчевите петна също могат да бъдат причина. В този случай вие ги усещате повече, отколкото ги виждате. Веднага щом се счита за предрак, важно е да си уговорите среща с Вашия лекар.

Вашето тяло може да абсорбира твърде много желязо от храната, която ядете.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама