8 неподозирани храни, които най-често причиняват хранително отравяне


8 неподозирани храни, които най-често причиняват хранително отравяне
Снимка: Istock

Хранителното отравяне е заболяване, което възниква при поглъщане на бактерии, присъстващи в замърсена храна или напитка.

Най-честите причинители на хранително отравяне са норовирус, салмонела, стафилокок... Симптомите могат да варират в зависимост от вида микроб, който сте погълнали. Най-честите симптоми включват диария, коремна болка или спазми, гадене, повръщане и треска, пише "Best Life".

Някои бактерии могат да ви разболеят в рамките на часове след консумация, докато някои могат да отнемат дни“, отбелязва Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Вижте още: Ето защо постоянно сте изморени: истината за съня + таблица

Въпреки че повечето случаи причиняват леко заболяване, някои инфекции могат да бъдат сериозни и дори фатални. Хранителното отравяне може също да доведе до сериозни здравословни проблеми като менингит, увреждане на бъбреците, хемолитичен уремичен синдром, артрит и увреждане на мозъка и нервите.

Птици и месо

Суровото или недостатъчно сготвено птиче (пилешко и пуешко) и месо (говеждо, свинско, агнешко и телешко) могат да бъдат опасни. Пилешкото е най-често консумираният вид домашни птици. Когато е правилно приготвено, пилето е питателен избор, но суровото пиле може да бъде заразено с кампилобактер, салмонела или colostridum perfrigens. За да се предпазите, гответе домашни птици и месо до безопасна вътрешна температура.

Зеленчуци и плодове

Пресните плодове и зеленчуци са съществена част от здравословното хранене, но също така са основен източник на хранително отравяне, особено когато са неизмити. Селскостопанските продукти са отговорни за почти половината от всички заболявания, причинени от храни, обикновено причинени от норовирус. За да се предпазите, зеленчуците и плодовете са най-безопасни, когато са добре измити и след това сварени.

Сокове

Повечето сокове се пастьоризират, за да убият вредните бактерии. Някои сокове обаче се продават непастьоризирани, което може да доведе до хранително отравяне. Най-доброто решение е да се консумират пастьоризирани сокове.

Мляко

Непастьоризираното мляко и млечните продукти могат да носят рискове, въпреки че някои твърдят, че са полезни за здравето. Центровете за контрол и превенция на заболяванията обаче предупреждават, че консумацията на сурово мляко може да изложи хората на редица бактерии. Изборът на пастьоризирано мляко и млечни продукти е най-безопасният начин да се насладите на тези продукти.

Сирене

Меките сирена, направени от непастьоризирано мляко, като бри, камамбер и сини сирена, също са рискови поради възможността за заразяване с Listeria. Препоръчително е да избирате твърди сирена или сирена с надпис "направено от пастьоризирано мляко".

Вижте още: 4 напитки, които ще ви помогнат да отслабнете

Яйца

Суровите и недостатъчно сготвени яйца могат да бъдат заразени със салмонела. Така варете яйцата, докато се стегнат жълтъкът и белтъкът.

Mорски дарове

Суровата или недостатъчно обработена риба и миди също могат да бъдат опасни. Рибата трябва да се готви на 65 градуса по Целзий, докато черупчестите трябва да се готвят, докато се отворят или докато месото побелее.

Брашно

Суровото брашно може да бъде замърсено с бактерии като ешерихия коли и салмонела. Затова се препоръчва да се консумират храни, приготвени от брашно, само ако са правилно сготвени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама