7 противовъзпалителни подправки, които често да консумирате


7 противовъзпалителни подправки, които често да консумирате
Снимка: iStock

Ако спазвате противовъзпалителна диета, вече знаете за ползите от много ключови съставки - от авокадо и цитрусови плодове до морски дарове като сьомга. Но знаете ли, че можете да донесете някои ползи за здравето - и допълнителна доза вкус на вашите ястия, с подправки!

Много от най-популярните подправки са пълни с витамини, минерали и други химични съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Куркума

Куркумата е топ избор за хора, които следват противовъзпалителна диета. Тази златна подправка наистина се откроява над останалите със своите мощни противовъзпалителни свойства, главно поради активното си съединение, куркумин. Куркуминът инхибира възпалителните пътища, като блокира NF-kB, молекула, участваща в хронично възпаление. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за намаляване на възпаление, свързано със състояния като артрит, сърдечни заболявания и дори определени метаболитни нарушения.

Черен пипер

Тази пикантна подправка не само повишава способността ви да усвоявате куркумин. Пиперинът, съединение в пипер, е пълен с антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с възпалението в тялото ви.

Вижте още: Тези подправки ще ви помогнат да се отървте от излишните килограми

Джинджифил

Джинджифилът може да помогне за намаляване на гаденето, да подпомогне храносмилането - и да, гингеролът и други съединения в джинджифила имат противовъзпалителни свойства.

Чесън

Чесънът е обичана съставка в повечето кухни. Той е пълен с витамини и минерали, включително антиоксидантите витамин В6 и витамин С.

Шафран

Каротеноидите, които придават на шафрана красивия златисто-оранжев оттенък, също са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението - и някои проучвания показват, че са от полза за хора със сърдечно-съдови заболявания и невровъзпаления.

Канела

Канелата има множество ползи за здравето, включително някои противовъзпалителни качества, благодарение на съединенията, наречени цинемалдехиди.

Вижте още: 6 подправки, които можете да отглеждате във вода

Червен пипер

Лютият червен пипер съдържа изобилие от пикантен вкус - заедно с много антиоксиданти, като витамини А и С. Той също така съдържа капаисцин, съединение, което се счита за противовъзпалително, въпреки че често се доставя под формата на добавка, вместо да достигне ефективни нива.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама