7 храни, които ще ви предпазят от вредните слънчеви лъчи


7 храни, които ще ви предпазят от вредните слънчеви лъчи
Снимка: iStock

Знаехте ли, че някои хранителни вещества (и храни) всъщност могат да помогнат за защита на кожата ви от ултравиолетовите (UV) лъчи? Въпреки че няма извинение да пропуснете слънцезащитния крем в слънчеви летни дни (и целогодишно, наистина), добавянето на слънцезащитни храни към вашата диета може да помогне за допълнителна защита срещу увреждане от слънцето.

Горски плодове

Независимо дали става въпрос за малини, къпини, боровинки, ягоди, годжи бери, червени боровинки или други, всички горски плодове ви помагат да останете защитени на слънце (в комбинация със слънцезащитни продукти). Това се дължи на съдържанието на витамин С, флавоноиди (и следователно полифеноли) и каротеноиди. Те са перфектната проста закуска сами по себе си или са вкусни, добавени към смутита, овесени ядки, зърнени храни, печива, конфитюри, сосове и много други.

Зелен чай

Докато зеленият чай предлага нежен прилив на кофеин, тази популярна напитка се свързва и с толкова много ползи за здравето - включително по-добре защитена кожа. Това е благодарение на множеството растителни съединения, които съдържа, включително полифеноли като флавоноиди и катехини. Всъщност проучване от 2015 г. установи, че катехините в зеления чай са свързани с UV защита и намалено възпаление на кожата. Въпреки това, ако чаят не е вашето сладко, е установено, че кафето има много подобни ползи поради също толкова впечатляващото съдържание на растителни съединения.

Вижте още: Каква е разликата между слънцезащитен крем за деца и възрастни

Моркови

Може да не е шокиращо да чуете, че морковите са чудесен източник на каротеноиди, които подобряват кожата, предвид приликите между имената им. Но тези кореноплодни зеленчуци също съдържат значителни количества полифеноли, витамин С и ниацин, което ги прави суперхрана за кожата. Изтънченият сладък вкус на морковите се съчетава перфектно както със сладки, така и със солени ястия, от печива и смутита до яхнии, супи и печено.

Сьомга

Когато се опитвате да включите повече омега-3 в ежедневието си, мнозина веднага се обръщат към сьомгата като един от най-добрите източници на тези мастни киселини. Тази популярна риба също е богата на астаксантин, ниацин и витамин Е – основен бонус, когато здравето на кожата е основен приоритет. Има толкова много начини за вкусно приготвяне на тази риба, включително печене, печене на скара, запичане или печене, и тя се смесва добре с разнообразие от различни подправки и подправки!

Шоколад

Сякаш имаме нужда от още една причина да обичаме шоколада, какаото и какаото са отлични източници на богати на антиоксиданти полифеноли, които помагат да защитим кожата си от увреждане от слънцето. Това е илюстрирано в изследването, като това проучване от 2016 г., публикувано в The Journal of Nutrition, установява, че какаото предлага не само слънцезащита, но и положителен ефект върху еластичността на кожата и бръчките. Въпреки че вероятно не е нужно да даваме предложения как да се насладите на това така обичано удоволствие, изборът на варианти с по-ниско съдържание на захар като черен шоколад е чудесен начин да се възползвате от предимствата на шоколада без толкова много добавена захар.

Вижте още: 5 причини да носите слънцезащитен крем в града

Домати

Сезонът на доматите неслучайно съвпада идеално с летните месеци с висока UV светлина. И колко прекрасно, като се има предвид, че те също предлагат естествен слънцезащитен крем чрез съдържанието на полифенол, каротеноид (като ликопен) и витамин С. Независимо дали ги добавяте към салати, супи, сосове или паста, трудно е да сгрешите с идеално узрял домат.

Семена от чиа

Популярността на тези малки семена рязко нарасна през последните няколко десетилетия благодарение на впечатляващия им хранителен профил. Омега-3 мастните киселини, полифенолите като флавоноиди, ниацин и витамин Е в семената от чиа благоприятстват нашето имунно, сърдечно и метаболитно здраве, като същевременно защитават кожата ни. Семената от чиа са супер вкусни в смутита, овесени ядки, пудинг с чиа и печива.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама