Симптомите на храносмилателни разстройства са по-чести, отколкото си мислим, включително постоянни болки в стомаха, подуване на корема и гадене. Един от начините за облекчаване на болката от стомашно-чревния дискомфорт е да се приемат пребиотици. Но експертите откриват други хранителни вещества, които могат да подобрят здравето на червата ви.
Вижте още: Този чай намалява мазнините по корема
"Въпреки че пробиотиците са важни за оптимизиране на здравето на червата, те не са единствените инструменти за подобряване на баланса на стомашно-чревната система", казва диетологът Йедже Новал.
Здравите черва също изискват добре балансирана диета, която включва адекватни количества от следните витамини и минерали.
1. Цинк
Като вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло, цинкът има многобройни функции. Въпреки че е добре известен с ролята си за подобряване на имунитета, заздравяването на рани, растежа и развитието, цинкът е от съществено значение и за здравето на червата.
"Цинкът играе ключова роля в поддържането на правилното здраве на стомашно-чревния тракт, като помага за производството на стомашна киселина, необходима за ефективно храносмилане", казва диетологът Сара Корженевски.
2. Магнезий
Магнезият е изключителен минерал, който поддържа правилното функциониране на храносмилателната система. Този минерал помага за отпускане на мускулите на червата, което помага на храната да се движи гладко през храносмилателния тракт и предотвратява запек.
Ето защо е изключително важно да включите в диетата си храни, богати на магнезий, като спанак, авокадо, аншоа и черен шоколад.
3. Селен
Въпреки че селенът е известен предимно с ролята си в метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза, той също е ключов минерал за здравето на храносмилането.
"Селенът играе ключова роля в поддържането на здравословно храносмилане, като поддържа хомеостазата на панкреаса, която регулира производството на храносмилателни сокове", обяснява диетологът д-р Коржениевски.
Този основен минерал също помага за предотвратяване на възпаления и окислителни увреждания, които могат да повлияят негативно на здравето на храносмилането. За да сме сигурни, че получаваме достатъчно от този жизненоважен минерал, д-р Коржениевски съветва да включим в диетата си царевица, чесън, козе и краве мляко, бразилски орехи, говеждо, свински пържоли, пилешки гърди, морски дарове и яйца.
Вижте още: Ето какво се случва с холестерола ви, ако пиете прясно мляко всеки ден
4. Витамин D
Д-р Коржениевски твърди, че витамин D е основно хранително вещество, което е от ключово значение за поддържането на здрав стомашно-чревен тракт. Активната форма на витамин D помага за регулирането на функцията на имунната система, включително свързаната с червата лимфоидна тъкан, която е критична за чревния имунен отговор.
"Дефицитът на витамин D може да повлияе неблагоприятно на червата, включително нарушена имунна функция и повишено възпаление", д-р Коржениевски.
5. Витамин А
Очите не са единствените органи, които имат полза от адекватен прием на витамин А. Подобно на цинка, витамин А е важно хранително вещество, което помага за растежа, възстановяването и поддържането на чревната лигавица, която действа като бариера срещу вредните токсини и патогени, казва Корженевски.
"Витамин А също така подобрява имунната система, като увеличава производството на имунни клетки, които поддържат червата здрави", обясни тя.
6. Витамин С
Витамин С е популярен със своите имуностимулиращи ползи, но червата също разчитат на витамин С, за да функционират по-добре.
"Витамин С играе ключова роля за здравето на храносмилането, като действа като антиоксидант и подпомага усвояването на хранителните вещества. Той също така помага за синтеза на колаген, което подобрява здравето на чревната лигавица", подчертава д-р Корженевски.
Чрез диета, богата на плодове и зеленчуци, можем да си набавим целия витамин С, от който се нуждаем. Най-добрите източници включват киви, чушка, ягоди, броколи и портокали.
7. Витамини от група В
Витамин В1 е необходим за правилното функциониране на храносмилателната система, докато витамин В6 допринася за синтеза на невротрансмитери, които регулират движенията на червата. Други витамини от група В, като В9 и В12, са от решаващо значение за образуването на здрави чревни клетки и предотвратяване на храносмилателни разстройства.
Освен това някои витамини от група В оказват влияние върху възпроизводството на някои бактерии в чревната общност. Можем да ги намерим в различни храни, включително пълнозърнести, ядки, гъби, зеленолистни зеленчуци, авокадо, яйца, риба, месо и млечни продукти.