Физалисът или учува са малки, оранжево-жълти плодове, затворени в деликатна обвивка. Произхождат от Андите в Южна Америка. Този богат на хранителни вещества плод се слави със своя пикантен, сладък вкус и многобройни ползи за здравето. Пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, те бързо набират популярност в световен мащаб като суперплод. Ето 10 невероятни ползи от консумацията на физалис.
1. Високо съдържание на антиоксиданти
Физалисът е богат на антиоксиданти, които играят решаваща роля в неутрализирането на свободните радикали в тялото. Свободните радикали допринасят за клетъчното увреждане, стареенето и развитието на различни заболявания. Този плод съдържа набор от антиоксиданти, включително полифеноли и каротеноиди, които помагат за защитата на клетките от оксидативен стрес и намаляват риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.
2. Подсилва имунната система
Силната имунна система е жизненоважна за предпазване от болести и инфекции, а физалисът е естествен начин да подсилите имунитета си. Тези плодове са богати на витамин С, който е известен с това, че подобрява имунната функция чрез стимулиране на производството на бели кръвни клетки. Редовната консумация на витамин С може да помогне за съкращаване на продължителността на настинките, намаляване на възпалението и подобряване на естествените защитни механизми на тялото.
Вижте още: 5 неща, които ще се случат с тялото ви, ако спрете да приемате въглехидрати
3.Поддържа здравето на очите
Физалисът е източник на бета-каротин и други каротеноиди, които са полезни за здравето на очите. Каротеноидите, особено бета-каротинът, се превръщат във витамин А в тялото, основен хранителен елемент за поддържане на добро зрение и защита срещу свързани с възрастта очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. Добавянето на физалис към вашата диета може да ви помогне да поддържате здраво зрение с напредване на възрастта.
4. Насърчава здрава кожа
Високото съдържание на антиоксиданти, заедно с витамини А и С, прави физалиса фантастична храна за здравето на кожата. Витамин С подпомага производството на колаген, който е от съществено значение за поддържане на еластичността и стегнатостта на кожата. Антиоксидантите също предпазват кожата от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи и замърсителите на околната среда, като спомагат за намаляване на признаците на стареене като бръчки, фини линии и тъмни петна. Редовната консумация на физалис може да допринесе за здрав и сияен тен.
5. Подобрява храносмилането
Физалисът е отличен източник на диетични фибри, които са от съществено значение за здравата храносмилателна система. Фибрите помагат за регулиране на движенията на червата, предотвратяване на запек и поддържане на здравето на червата. Съдържанието на фибри във физалиса също може да подпомогне растежа на полезни чревни бактерии, които играят роля в усвояването на хранителните вещества, имунната функция и цялостното здраве на храносмилането.
6. Естествени противовъзпалителни свойства
Възпалението е естествен отговор на нараняване или инфекция, но хроничното възпаление може да доведе до различни здравословни проблеми, включително артрит, сърдечни заболявания и диабет. Физалисът съдържа противовъзпалителни съединения като витанолиди, за които е доказано, че намаляват възпалението и облекчават симптомите, свързани с хронични възпалителни състояния. Включването на този плод във вашата диета може да помогне за справяне и предотвратяване на заболявания, свързани с възпаление.