6 ключови симптома, че тялото ви страда от дефицит на витамин D


6 ключови симптома, че тялото ви страда от дефицит на витамин D
Снимка: freepik.com

Дефицитът на витамин D може да причини хаос в тялото ви. Експертите твърдят, че този витамин е необходим за предотвратяване на психични патологии, онкологични проблеми, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания.

Вижте още: Лекар: 10 мита за щитовидната жлеза

Витамин D може да се внесе в тялото по естествен път чрез слънчева енергия, но е толкова малко, че дори ежедневните слънчеви бани не могат да го заменят. Всъщност това е вид хормон-стероид, който тялото не получава от храната, а в резултат на реакция, която се проявява под въздействието на ултравиолетова радиация.

Изследванията потвърждават, че половината от децата под 5-годишна възраст и 70% от децата на възраст от 6 до 11 години имат ниски или много ниски нива на този витамин. Учените, занимаващи се с този проблем, твърдят, че този дефицит застрашава 50% от населението на света.

Възрастните хора страдат от дефицит на витамин D не само защото пренебрегват слънчевите бани, но и защото производството му просто намалява с възрастта. След 70 години намаляването на продуктивността достига 30% в сравнение с по-младите организми.

Това са признаци на дефицит на витамин D:

1. Склонни сте към депресия и промени в настроението.

2. Вие сте над 50 години.

3. Вие сте с наднормено тегло или имате много мускулна маса.

4. Болки в гърба и костите.

5. Изпотяване на скалпа.

6. Чревни заболявания.

Как дефицитът на витамин D влияе на тялото?

Учените откриха, което искат да потвърдят с нови изследвания, че витамин D може да лекува или дори да ни предпази от заразяване с някои вируси. Едно проучване показа, че приемането на капки с витамин D през зимата помага за намаляване на броя на децата в училище, които се разболяват от вируси. Достатъчните количества от този витамин са важна част от здравата имунна система. Тялото няма да може да се бори добре с бактериите, ако няма достатъчно витамин D.

Освен това някои проучвания показват, че витамин D може да намали шансовете за получаване на множествена склероза. Това е заболяване, при което нашата имунна система атакува централната нервна система. Някои изследвания показват, че витамин D може да облекчи симптомите на това заболяване при тези, които го имат, или дори да забави развитието му.

Няма категорични доказателства, че витамин D и неговите добавки намаляват риска от инфаркт или инсулт, но има надежда, че може да предотврати сърдечни заболявания. Тази връзка между витамин D и намаляването на риска от сърдечни заболявания все още се проучва широко.

От колко витамин D се нуждаете, за да сте здрави?

Що се отнася до количеството му в организма, на всички вече е ясно, че нивото му трябва да е оптимално и това е чисто индивидуално. Затова всяка година изследователите повишават това ниво.

Смята се, че нивото на витамина при здрав човек, който получава много ултравиолетова радиация, е 50-70 ng/ml . И ако сте под слънцето по-често, тогава няма да е необходимо да приемате допълнителни витаминни добавки.

Вижте още: Билката, в която има 60 пъти повече витамин C от лимона

Как можете да разберете дали тялото ви получава достатъчно витамин D?

За да направите това, трябва два пъти годишно да си правите кръвен тест, който може да направи почти всеки лекар.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама