6 изненадващи ползи за здравето от крушите


6 изненадващи ползи за здравето от крушите
Снимка: iStock

Има повече от 3000 различни сорта круши. Те са вкусни и богати на полезни хранителни вещества - осигуряват отличен източник на диетични фибри, антиоксиданти, минерали и полезни растителни съединения. Крушите са особено полезни за здравето на червата и сърцето.

Ако крушата не ви е впечатлила досега, може би нейното хранително съдържание и потенциални ползи за здравето ще ви убедят да опитате още веднъж.

Хранителни факти за крушите

Плодовете и зеленчуците са едни от най-мощните източници на витамини и минерали, така че не е изненада, че крушите съдържат дълъг списък от хранителни вещества.

Една круша със среден размер осигурява повече от дузина основни хранителни вещества, най-вече следните:

Калории: 112

Мазнини: 0,3 г

Белтъчини: 0,7 г

Въглехидрати: 27 г

Фибри: 5,5 г

Общо захари: 17,2 г

Витамин C: 7,8 мг

Мед: 0,14 мг

Калий: 179 мг

Витамин К: 6,7 мкг

Вижте още: Сладка есен: Жесток домашен сироп от круши

Насърчава здравето на червата

Крушите са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са от съществено значение за здравето на храносмилането. Тези влакна помагат за поддържане на редовността на червата чрез омекотяване и увеличаване на обема на изпражненията.

Една средно голяма круша съдържа 6 г фибри, или около 21% от дневните ви нужди от фибри.

Освен това крушите са богати на пектин, вид разтворими фибри, които се свързват с няколко ползи, включително подобрено здраве на червата и имунната функция.

По-специално, пектинът може също да помогне за облекчаване на запека. В едно по-старо 4-седмично проучване 80 възрастни със запек са получавали 24 г пектин на ден. Те са имали облекчение при запек и повишени нива на полезни чревни бактерии.

Тъй като кожата на крушата съдържа значително количество фибри, най-добре е да ядете този плод необелен.

Съдържат полезни растителни съединения

Крушите предлагат много полезни растителни съединения, които придават на тези плодове техните различни нюанси.

Например антоцианините придават рубиненочервен оттенък на някои круши. Тези съединения могат да подобрят здравето на сърцето и да предпазят от рак.

Въпреки че са необходими специфични изследвания на антоцианините в круши, многобройни популационни проучвания предполагат, че високият прием на храни, богати на антоцианини, като горски плодове, е свързан с намален риск от сърдечни заболявания.

Крушите със зелена кора съдържат лутеин и зеаксантин, две съединения, необходими, за да поддържате зрението си остро, особено когато остареете.

Отново много от тези полезни растителни съединения са концентрирани в кожата.

Вижте още: Елексир за небцето: Конфитюр от круши, пелин, орехи и мед

Противовъзпалителни свойства

Въпреки че възпалението е нормален имунен отговор, хроничното или дълготрайно възпаление може да навреди на вашето здраве. Свързано е с определени заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Крушите са богат източник на флавоноидни антиоксиданти, които помагат за облекчаване на възпалението и могат да намалят риска от заболяване.

Няколко големи рецензии свързват високия прием на флавоноиди с намален риск от диабет и развитие или смърт от сърдечни заболявания. Този ефект може да се дължи на противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на тези съединения.

Нещо повече, крушите съдържат няколко витамина и минерала, като мед и витамини C и K, които също се борят с възпалението.

По-нисък риск от диабет

Крушите - особено червените сортове - могат да помогнат за намаляване на риска от диабет.

Едно голямо по-старо проучване при над 200 000 души установи, че яденето на пет или повече седмични порции богати на антоцианин плодове като червени круши е свързано с 23% по-нисък риск от диабет тип 2.

Освен това, изследване с мишки от 2015 г. отбелязва, че растителните съединения, включително антоцианините, в кората на крушата показват както антидиабетни, така и противовъзпалителни ефекти.

Нещо повече, фибрите в крушите забавят храносмилането, давайки на тялото ви повече време за разграждане и усвояване на въглехидратите. Това също може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

Може да подобри здравето на сърцето

Крушите могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Техните антиоксиданти процианидин могат да намалят сковаността на сърдечната тъкан, да намалят LDL (лошия) холестерол и да повишат HDL (добрия) холестерол.

Кората съдържа важен антиоксидант, наречен кверцетин, за който се смята, че е полезен за здравето на сърцето чрез намаляване на възпалението и намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане и нива на холестерол.

Едно проучване при 40 възрастни с метаболитен синдром – група от симптоми, които увеличават риска от сърдечно заболяване – установи, че яденето на 2 средни круши всеки ден в продължение на 12 седмици намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и обиколка на талията.

Помагат да отслабнете

Крушите са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на вода и са пълни с фибри. Тази комбинация ги прави подходяща храна за отслабване, тъй като фибрите и водата могат да ви помогнат да останете сити.

Когато сте сити, естествено сте по-малко склонни да продължите да ядете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама