6 изненадващи пoлзи на хиалуроновата киселина


6 изненадващи пoлзи на хиалуроновата киселина
Снимка: iStock

Хиалуроновата киселина, известна още като хиалуронан, е бистра, лепкава субстанция, която се произвежда естествено от тялото ви. Най-големи количества от нея се намират в кожата, съединителната тъкан и очите.

Основната  функция е да задържа вода, за да поддържа тъканите ви смазани и влажни.

Хиалуроновата киселина има различни приложения. Много хора го приемат като добавка, но се използва и в локални серуми, капки за очи и инжекции.

Ето 7 научно подкрепени ползи от приема на хиалуронова киселина.

1. Насърчава по-здрава и еластична кожа

Добавките с хиалуронова киселина могат да помогнат на кожата ви да изглежда и да се чувства по-еластична.

Хиалуроновата киселина е съединение, намиращо се естествено в кожата, където се свързва с водата, за да помогне за задържане на влага. Въпреки това естественият процес на стареене и излагането на неща като ултравиолетова радиация от слънцето, тютюнев дим и замърсяване могат да намалят количествата му в кожата. Приемането на добавки с хиалуронова киселина може да предотврати този спад, като даде на тялото ви допълнителни количества за вграждане в кожата.

Според едно проучване от 2014 г. е доказано, че дози от 120-240 милиграма на ден в продължение на поне 1 месец значително повишават влажността на кожата и намаляват сухотата на кожата при възрастни. Хидратираната кожа също намалява появата на бръчки, което може да обясни защо няколко проучвания показват, че добавките с нея могат да направят кожата да изглежда по-гладка.

Когато се прилагат върху повърхността на кожата, серумите с хиалуронова киселина могат да намалят бръчките, зачервяването и дерматита. Някои дерматолози дори инжектират пълнители с хиалуронова киселина, за да поддържат кожата да изглежда стегната и млада.

Вижте още: Хиалуронови филтри: Доброто, лошото и опасното

2. Може да ускори заздравяването на рани

Хиалуроновата киселина също играе ключова роля при заздравяването на рани. Тя присъства естествено в кожата, но концентрациите ѝ се увеличават, когато има увреждане, което се нуждае от ремонт. Хиалуроновата киселина помага на раните да заздравяват по-бързо, като регулира нивата на възпаление и сигнализира на тялото да изгради повече кръвоносни съдове в увредената област.

В някои по-стари проучвания е доказано, че прилагането ѝ върху кожни рани намалява размера на раните и болката по-бързо от плацебо или никакво лечение. Хиалуроновата киселина също има антибактериални свойства, така че може да помогне за намаляване на риска от инфекция, когато се прилага директно върху отворени рани. Нещо повече, тя е ефективна за намаляване на заболявания на венците, ускоряване на заздравяването след операция на зъбите и премахване на язви, когато се използва локално в устата.

Въпреки че изследванията върху серуми и гелове с хиалуронова киселина са обещаващи, няма изследвания, които да определят дали добавките с хиалуронова киселина могат да осигурят същите ползи. Въпреки това, тъй като оралните добавки повишават нивата на хиалуронова киселина в кожата, разумно е да се подозира, че те могат да осигурят известна полза.

3. Облекчете болките в ставите, като поддържате костите смазани

Хиалуроновата киселина се намира и в ставите, където поддържа пространството между костите ви смазано. Когато ставите са смазани, е по-малко вероятно костите да се стържат една в друга и да причинят неприятна болка. Добавките с хиалуронова киселина са много полезни за хора с остеоартрит, вид дегенеративно ставно заболяване, причинено от износване на ставите с течение на времето.

Доказано е, че приемането на 80–200 мг дневно в продължение на поне 2 месеца значително намалява болката в коляното при хора с остеоартрит, особено тези на възраст между 40 и 70 години.

Хиалуроновата киселина може да се инжектира и директно в ставите за облекчаване на болката. Въпреки това, анализ на над 21 000 възрастни установи само малко намаляване на болката и по-голям риск от неблагоприятни ефекти. Някои изследвания показват, че комбинирането на перорални добавки с хиалуронова киселина с инжекции може да помогне за удължаване на болкоуспокояващите ползи и да увеличи времето между инжекциите.

4. Успокоява симптомите на киселинен рефлукс

Нови изследвания показват, че добавките с хиалуронова киселина могат да помогнат за намаляване на симптомите на киселинен рефлукс. Когато възникне киселинен рефлукс, съдържанието на стомаха се регургитира нагоре в гърлото, причинявайки болка и увреждане на лигавицата на хранопровода. Хиалуроновата киселина може да помогне за успокояване на увредената лигавица на хранопровода и да ускори процеса на възстановяване. Едно проучване в епруветка от 2012 г. установи, че прилагането на смес от хиалуронова киселина и хондроитин сулфат върху увредена от киселина тъкан на гърлото помага да се излекува много по-бързо, отколкото когато не е използвано лечение. Изследванията върху хора също показват ползи. Едно проучване установи, че приемането на добавки с хиалуронова киселина и хондроитин сулфат заедно с лекарства за намаляване на киселинността намалява симптомите на рефлукс с 60% повече, отколкото приемането на лекарства за намаляване на киселинността самостоятелно. Друго по-старо проучване показа, че същият тип добавка е пет пъти по-ефективен за намаляване на симптомите на киселинен рефлукс от плацебо.

Изследванията в тази област са все още сравнително нови и са необходими повече проучвания, за да се възпроизведат тези резултати. Въпреки това, тези резултати са обещаващи.

Вижте още: Медицински козметик разрива непознатите ползи на метасилициевата киселина

5. Облекчава сухотата в очите и дискомфорта

Приблизително 11% възрастните хора изпитват симптоми на сухота в очите поради намалено производство на сълзи, които се изпаряват твърде бързо. Тъй като хиалуроновата киселина е отлична в задържането на влага, тя често се използва за лечение на сухо око. Доказано е, че капки за очи, съдържащи 0,2–0,4% хиалуронова киселина, намаляват симптомите на сухота в очите и подобряват здравето им.

Контактните лещи, които съдържат хиалуронова киселина с бавно освобождаване, също се разработват като възможно лечение на сухо око. В допълнение, капки за очи с хиалуронова киселина често се използват по време на операция на очите, за да се намали възпалението и да се ускори заздравяването на рани.

Въпреки че е доказано, че прилагането им директно върху очите намалява симптомите на сухота в очите и подобрява цялостното здраве на очите, не е ясно дали пероралните добавки имат същите ефекти.

6. Може да предотврати болка в пикочния мехур

Приблизително 3–6% от жените страдат от състояние, наречено интерстициален цистит или синдром на болезнения пикочен мехур. Това разстройство причинява коремна болка и чувствителност, заедно със силно и често желание за уриниране.

Въпреки че причините за интерстициалния цистит са неизвестни, е установено, че хиалуроновата киселина помага за облекчаване на болката и честото уриниране, свързани с това състояние, когато се постави директно в пикочния мехур през катетър.

Не е ясно защо хиалуроновата киселина помага за облекчаване на тези симптоми, но изследователите предполагат, че тя помага за възстановяването на увреждане на тъканта на пикочния мехур, което го прави по-малко чувствителен към болка.

Проучванията все още не са установили дали оралните добавки с хиалуронова киселина могат да увеличат количествата от нея в пикочния мехур достатъчно, за да имат същите ефекти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама