6 храни с високо съдържание на адаптогени и защо са важни


6 храни с високо съдържание на адаптогени и защо са важни
Снимка: iStock

Въпреки че адаптогените са били възприемани от хиляди години, тези съединения наскоро отново се появиха като гореща здравна тенденция. В резултат на това храните, богати на адаптогени, нараснаха в популярност. Но какво точно са адаптогените и има ли легитимни доказателства в подкрепа на рекламираните от тях ползи? Къде можете да ги намерите извън някои сортове гъби? Научете всичко това и повече.

Какво представляват адаптогените и как са полезни за тялото?

Адаптогените са група от съединения на растителна основа, въпреки че има и някои синтетични разновидности. Храни, богати на тези съединения, са били използвани широко през цялата история, особено в китайската традиционна медицина и Аюрведа, започвайки около 3000 г. пр.н.е.

Тяхната основна функция е да помогнат на тялото да управлява стреса по-ефективно чрез модериране на реакцията му към кортизола (често срещания хормон на стреса) и успокояване на нервната система. Други основни предимства на адаптогените включват борба с умората, подобряване на умствената яснота и представяне и дори намаляване на симптомите на тревожност и депресия. Преглед от август 2021 г., публикуван в Nutrients, също цитира, че тези съединения могат да помогнат за намаляване на възпалението, да засилят реакцията на имунната система и да подобрят физическото представяне.

Днес са известни над 70 естествено срещащи се адаптогена. Храните с високо съдържание на тези съединения често се наричат ​​"функционални храни", тъй като предлагат ползи за здравето извън хранителните вещества, които съдържат. И докато адаптогените се използват от древни времена, скорошният им скок на популярност започна около началото на 2010 г.

6 храни с високо съдържание на адаптогени

Куркума

Не е тайна, че куркумата е мощна суперхрана, до голяма степен благодарение на съдържащия се в нея куркумин (заслужаващо шум биоактивно съединение само по себе си). Въпреки че куркуминът е широко признат със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, мнозина може да не осъзнават, че той е и мощен адаптоген! Изследванията показват, че куркуминът може да помогне за понижаване на нивата на кортизол, за да намали телесния стрес. Тази полза има няколко положителни странични ефекти, включително намалена честота или тежест на тревожност и депресия.

Ако добавяте куркума при готвене, не забравяйте да включите източник на мазнини във вашите ястия с куркума, за да се възползвате най-добре от нейните ползи, тъй като куркуминът е мастноразтворим.

Гъби лъвска грива

Когато става въпрос за функционални гъби, богатата на адаптоген лъвска грива често е една от най-обсъжданите разновидности. Гъбата лъвска грива в миналото е била използвана по-специално за подобряване здравето на мозъка. Това е отчасти свързано с невротрофичните фактори или протеиновите биомолекули, които съдържа. Невротрофичните фактори насърчават растежа и диференциацията на неврони (или нервни клетки), които предават информация в мозъка, като помагат за намаляване на мозъчното възпаление, поддържат умствената яснота и фокус, лекуват разстройства на настроението и предотвратяват невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер. Тези гъби дори се свързват с подобряване на здравето на червата, сърцето, съня и метаболизма.

По ирония на съдбата гъбите лъвска грива зловещо напомнят на мозък на външен вид – но не позволявайте това да ви възпира да експериментирате с тях в кухнята. Тяхната месеста текстура и неутрален вкус ги прави идеална веган алтернатива за тако, паста, салати и супи.

Корен от мака

Ако сте запознати с най-новите здравни тенденции, тогава може би сте запознати с корена от мака. Този кръстоцветен зеленчук е супер ефективен адаптоген, предлагащ невропротективни ползи за намаляване на симптомите на тревожност и депресия. Коренът от мака също така служи като антиоксидант, засилва имунния отговор и намалява възпалението в цялото тяло.

Въпреки че е малко вероятно да попаднете на корен от мака в секцията за продукти в местния магазин за хранителни стоки, той може да бъде намерен в прахообразна форма онлайн или в определени супермаркети.

Гъби Рейши

Рейши е друга гъба, която напоследък получи много медийно внимание заради своите адаптогенни свойства. Тази гъба е била използвана от векове за подпомагане на имунната система, както и за намаляване на безпокойството и лошото настроение чрез поддържането на надбъбречните жлези, които са отговорни за отделянето на кортизол. Освен това, преглед от 2021 г. установи, че тези гъби се свързват с подобрено здраве на мозъка, метаболизма, черния дроб, сърцето и имунитета – помагайки за предпазване от рак и невродегенеративни заболявания.

Рейши най-често се намира в прахообразна или екстрахирана форма за покупка и може лесно да се смесва в кафе, чай или смутита.

Годжи Бери

Като една от най-разпознаваемите храни в този обзор, годжи бери също проявяват адаптогенни свойства. Поради това те могат да помогнат за повишаване на производителността, нивата на енергия и настроението, като същевременно поддържат здравословен сън. Тези богати на антиоксиданти суперхрани също предлагат ползи за здравето на сърцето, метаболизма и имунната система.

Гъби Шийтаке

Гъбите шийтаке предлагат цял ​​набор от ползи за здравето като адаптогенна храна. Шийтаке съдържат еритаденин, съединение, за което е известно, че намалява холестерола в кръвта, както и бета-глюкан, вид фибри, които намаляват възпалението и подобряват здравето на червата. Тези хранителни вещества също помагат за укрепване на цялостното имунно здраве.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама