Самата храна рядко причинява гастрит. Основната причина за гастрит е инфекцията с Helicobacter pylori. Някои храни обаче могат да влошат симптомите, като дразнят стомашната лигавица, докато други могат да намалят до минимум дискомфорта и дори да помогнат за лечение на болезненото състояние.
Гастритът е възпаление или дразнене на стомашната лигавица. Понякога се проявява без никакви симптоми, но когато има симптоми, те могат да бъдат доста неприятни и включват коремна болка и подуване на корема, гадене, лошо храносмилане и загуба на апетит. В някои случаи предизвиканият от H. pylori гастрит може да доведе до язви и дори рак на стомаха, ако не се лекува.
Ето кои са най-полезните храни, които да ядете, ако имате гастрит, както и храните, които трябва да избягвате.
Храните, които можете да ядете, ако страдате от гастрит, включват:
Храни с високо съдържание на фибри
Богатите на фибри храни като ядки и семена, бобови растения, горски плодове и зелени зеленчуци са полезни за цялата храносмилателна система, така че не е чудно, че диетата за гастрит е диета с високо съдържание на фибри. Броколите са особено важни за здравето на стомаха: освен че са добър източник на фибри, те съдържат и високи нива на сулфорафан, съединение, което убива бактериите H. pylori.
Вижте още: Как да предотвратите появата на гастрит
Храни, богати на здравословни мазнини
Въпреки че мазните храни не са най-добрият избор за хора, страдащи от гастрит, храните, богати на здравословни мазнини, определено са изключение. Омега-3 мастните киселини, открити в сьомгата, сардините, орехите и семената от чиа, помагат за намаляване на възпалението на стомашната лигавица и дори имат превантивен ефект срещу индуциран от H. pylori гастрит и други стомашни разстройства. Други източници на здравословни мазнини са авокадо, зехтин и различни ядки и семена.
Пробиотични храни и напитки
Ако имате гастрит, пробиотиците като кисело мляко, кефир, кимчи, комбуча и кисело зеле могат да ви помогнат по няколко начина. Първо, като самите бактерии (добрият вид), те се борят с бактериите H. pylori за пространство и храна и намаляват натоварването им. Второ, те подсилват имунната ви система, като ѝ помагат да се бори с болестта. Трето, те повишават способността на червата да абсорбира хранителните вещества, необходими за успешното възстановяване.
Храни, богати на постни протеини
Протеинът помага за възстановяване на щетите, причинени от гастрит на стомашната лигавица. Въпреки това, не всички протеини са еднакви. Важно е да изберете постни протеини, когато страдате от гастрит, тъй като мазнините в животинските продукти (с изключение на богатата на омега-3 мазна риба) могат само да влошат състоянието. Добри източници на постни протеини включват пилешки и пуешки гърди, яйчен белтък, риба тон и боб.
Антибактериални и богати на флавоноиди храни
Тъй като H. pylori е вид бактерия, съвсем логично е да се преборите с нещо антибактериално. Флавоноидите са известни със своите антибактериални свойства, като инхибират растежа на много видове бактерии, включително H. pylori. Чесънът, лукът, червените боровинки и целината са чудесни източници на флавоноиди. Някои други обичайни антибактериални храни са мед, джинджифил и куркума.
Зеленчукови сокове
Докато плодовите сокове не се препоръчват за хора с гастрит (поради високите нива на захар и киселини без никакви фибри), някои зеленчукови сокове и смутита са различна история. Сокът от картофи например има антиоксидантни свойства и може да облекчи стомашните болки. Тиквеният сок, освен че е много богат на хранителни вещества, може действително да намали стомашната киселинност, като помага на стомашната лигавица да заздравее по-бързо.