6 добри причини да пиете йерба мате


6 добри причини да пиете йерба мате
Снимка: iStock

​​Йерба мате - тази напитка традиционно се използва за много повече от просто повишаване на кофеина. Произхождайки от гуарани (група местни народи в Южна Америка), които ценят неговите стимулиращи свойства, практиката да се пие йерба мате символизира дълбоката връзка между тези местни народи и тяхната горска среда. Тази връзка, култивирана в продължение на хилядолетия, се корени в начин на живот, който е в хармония с природата, цени споделянето на знания и подчертава уважението към земята.

Традиционният начин за консумация използва издълбана кратуна (наречена cuia или guampa) и специална метална сламка (наречена bombilla или bomba), която държи накиснатите листа в кратуната и извън устата ви. 

Има ли някакви значими ползи от йерба мате, които правят пиенето на тази напитка особено полезно? Прочетете, за да разберете!

Имунно здраве

Между витамин С, цинк и растителни съединения, открити в мате, има много причини, поради които тази напитка може да насърчи имунното здраве. Витамин С стимулира белите кръвни клетки и действа като антиоксидант и противовъзпалително средство, както и цинкът, който също играе важна роля в производството и функционирането на имунните клетки. Междувременно, противовъзпалителните растителни съединения, открити в йерба мате, са показали, че предпазват от оксидативен стрес и намаляват риска от някои видове рак.

Здраве на костите

Здравето на нашите кости също може да се възползва от пиенето на мате, благодарение на съдържащите се в него магнезий и калций. Това се дължи на факта, че тези минерали играят неразделна роля в растежа, възстановяването и поддържането на костните клетки. Освен това, въпреки че е по-старо проучване, изследване от 2012 г., публикувано в Bone, установи, че жените в постменопауза, които редовно консумират мате, имат по-висока костна плътност на врата и гръбначния стълб, отколкото тези, които не го правят.

Здраве на сърцето

Фитохимикалите, открити в мате, не само благоприятстват имунното здраве, но и здравето на сърцето! Тези противовъзпалителни съединения също помагат за понижаване на холестерола и намаляват шансовете за високо кръвно налягане. 

Метаболитно здраве

Мате също е богат на хлорогенна киселина, която помага за понижаване на кръвната захар и подобряване на биомаркерите, свързани с диабета, като хемоглобин A1c и напреднали крайни продукти на гликиране (AGEs). Изследванията също загатват за това, с едно проучване върху животни от 2017 г., публикувано в Journal of Developmental Origins of Health and Disease, което установи, че мате подобрява инсулиновата сигнализация. Освен това проучване на Journal of the American College of Nutrition от 2011 г. свързва консумацията на мате с подобрен гликемичен контрол. И няколко проучвания са открили, че полезните биоактивни вещества (известни като ксантини) в йерба спомагат за намаляване на телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията. Доказано е, че подобрението на тези биомаркери допълнително насърчава по-добри здравни резултати при тези с метаболитни проблеми, като диабет тип 2.

Здраве на мозъка

Противовъзпалителният характер на фитонутриентите, открити в мате, също може да е от полза за мозъка. Всъщност този преглед на Journal of Clinical Medicine от 2020 г. установи, че диетите, богати на полифеноли, подобряват циркулацията на стимулиращи когнитивните функции невротрофични фактори – протеини, които поддържат растежа, диференциацията и оцеляването на невроните (клетки, които изпращат съобщения между мозъка и тялото). 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама