Яйцата са един от най-хранителните продукти, които съществуват на земята. Освен, че са вкусни и много полезни, те участват в приготвянето на много от нещата, които консумираме ежедневно. Във всяко яйце се съдържат всички вещества, които са необходими за изграждане на един нов организъм. Ето най-полезните свойства на този продукт и защо трябва да присъства на масата ни редовно.
1. Яйцето ни държи сити много по-дълго, отколкото зърнените култури или хляба. Белтъчините и мазнините помагат да се поддържат енергийните нива на тялото.
2. Яйцата са едно от най-добрите средства за отслабване. Проучвания показват, че хора, които ядат яйца за закуска, са по-склонни да губят тегло по-бързо.
3. Един от най-богатите източници на протеини, което означава, че яйцата съдържат всички незаменими аминокиселини, които трябва да получаваме ежедневно.
4. Те са евтин и масов продукт. В сравнение с другите високо протеинови храни като червеното месо, яйцата са евтин продукт, които присъства във всеки хладилник.
5. Помагат за развитието на мозъка и паметта. Благодарение на съставката холин, функциите на мозъка и паметта стават по-добри, както и подобряването на бдителността.
6. Яйцата предпазват зрението. Антиоксидантите и зексина, които присъстват в яйцето, помагат при увреждания на очите и излагането ни ултравиолетови лъчи.
Източник: foodpanda