50% от хората с диабет тип 2 не подозират за състоянието си


50% от хората с диабет тип 2 не подозират за състоянието си
Снимка: iStock

По данни на Международната Диабетна Федерация (IDF) от 2021 г., в България над 235 хиляди души са в предиабетно състояние, като 80% от тях не подозират, че кръвната им захар е по-висока от нормалното и че са изложени на риск от развитие на диабет тип 2. Предиабетът е сериозен здравен проблем, който може да доведе до сърдечносъдови и бъбречни проблеми. Тази тревожна статистика бе обсъдена на пресконференция, организирана от Българското Дружество по Ендокринология по повод предстоящия Световния ден за борба с диабета.

Вижте още: Ето кои храни намаляват риска от диабет

„Предиабетът често остава незабелязан, тъй като симптомите са неясни или липсват. Въпреки това, метаболитните промени, които настъпват, поставят хората в сериозен риск от прогресия към захарен диабет тип 2", отбеляза проф. д-р Анна-Мария Борисова, дългогодишен председател на Българското Дружество по Ендокринология. „Ранната диагностика е от съществено значение, защото дава възможност за предприемане на мерки, които могат да предотвратят или забавят развитието на диабет. За хората с предиабет е от решаващо значение да променят начина си на живот – здравословното хранене и редовната физическа активност могат да имат значителен ефект върху подобряването на метаболитния профил.“

Експертите на пресконференцията подчертаха значението на редовните профилактични прегледи, особено за хора над 45 години или за тези с повишен риск – наднормено тегло, фамилна обремененост, високо кръвно налягане или други сърдечносъдови заболявания, ниски нива на „добрия“ холестерол и високи триглицериди. Промяната в начина на живот, като редовна физическа активност и загуба на 5% до 7% от телесното тегло, може да намали риска от развитие на диабет с 58%. 

Всеки може да започне като си направи онлайн тест за оценка на риска от предиабет и диабет тип 2. Той е достъпен на следния линк: yourprediabetes.info/bg/prediabetes-test.html.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама