5 ползи от консумацията на моринга


5 ползи от консумацията на моринга
Снимка: iStock

Моринга (Moringa oleifera) е лечебно и богато на хранителни вещества дърво, произхождащо от Индия. Понякога се нарича "дървото на живота" заради предполагаемата му способност да намалява болката и риска от сърдечни заболявания, язви и други хронични здравословни състояния.

В традиционната медицина хората използват почти всички части на дървото, включително листата, кората, корените и сока. Често се консумира под формата на прах или хранителна добавка.

Научете 5 ползи от приема на моринга:

Богато на антиоксиданти

Антиоксидантите помагат за противодействие на оксидативния стрес. Хроничният оксидативен стрес е дисбаланс на количеството антиоксиданти и свободни радикали във вашите клетки. Свързано е с развитието на хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Дървото моринга е пълно с фенолни съединения, които са молекули с противовъзпалителни свойства. Флавоноидите, фенолите и каротеноидите са фенолни съединения в части от дървото моринга. Изследователите са открили, че фенолни съединения като флавоноиди могат да насърчат имунното здраве, да предотвратят хронични заболявания и да се борят с възпалението.

Предотвратява недохранване

Морингата може да помогне за справяне с недохранването, което възниква, когато не получавате достатъчно хранителни вещества. Листата и семената на дървото съдържат витамини, минерали и мазнини, които помагат за предотвратяване на недохранване. Също е богато на витамин С, витамин А и фибри.

Малко проучване установи, че листата на моринга на прах повишават индекса на телесна маса (ИТМ) сред хора с човешки имунодефицитен вирус (ХИВ), подложени на антиретровирусна терапия. ИТМ е предубеден и остарял показател, който използва теглото и височината, за да направи предположения за телесните мазнини и здравето. Резултатите от тези проучвания обаче предполагат, че морингата може да подобри хранителния прием и състоянието на някои хора с ХИВ. 

Може да намали кръвната захар

В едно проучване, хора с диабет, които приемат 20 грама листа на прах от моринга на ден, установяват, че добавката има малък ефект върху контрола на кръвната им захар. Въпреки това, няма достатъчно изследвания, за да се знае със сигурност колко ефективна е морингата при контролиране на кръвната захар.

Може да облекчи симптомите на менопаузата

Морингата може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата като горещи вълни, нощно изпотяване и тревожност. Менопаузата настъпва, когато менструацията и овулацията спрат, което обикновено се случва на възраст между 45-55 години.

Според проучване морингата може да помогне за намаляване на тежестта на горещите вълни поради ефекта на дървото върху оксидативния стрес. Когато в тялото ви има дисбаланс на антиоксиданти и свободни радикали, може да изпитате горещи вълни. Оксидативният стрес също може да увеличи нощното изпотяване. Участниците са забелязали малки подобрения в количеството антиоксиданти в телата си, което може да е свързано с намаляване на тежестта на техните симптоми на менопауза.

Против стареене

Морингата става все по-популярна като съставка за грижа за кожата. Според изследвания, екстрактите от моринга имат свойства против стареене на вашата кожа. Кремовете, съдържащи най-малко 3% екстракт от листата на моринга, помагат за подобряване на гладкостта на кожата.

Проучванията установяват, че кремът от моринга също подобрява еластичността на кожата. Големите количества витамини С и Е помагат за ревитализиране на кожата ви, за да получите блясък. 

Изследванията показват, че маслото от моринга може също да лекува екзема и възпаление на кожата ви. Повечето от тези ползи се дължат на богатия му антиоксидантен профил, който намалява възпалението и предотвратява увреждането на клетките.

Семената на моринга се използват и в продукти за кожа, за да помогнат при белези, акне и пигментация. Неговите витамини и минерали имат свойства против стареене и благоприятстват еластичността на кожата.

Рискове

Докато яденето на листа и семена от моринга като цяло е безопасно, някои хора изпитват странични ефекти от консумацията на растението. Важно е да имате предвид колко моринга консумирате като добавка или прах. Изследователите са открили, че поглъщането на твърде много моринга може да причини храносмилателни усложнения като диария. Приемането на висока доза от 70 грама или повече моринга под формата на добавка или прах може да ви изложи на риск от токсичност.

Бъдете внимателни каква част от дървото моринга консумирате. Коренът и кората съдържат алкалоиди (естествени съединения, които предпазват растенията), които могат да бъдат токсични. Поглъщането на токсични количества алкалоиди може да причини симптоми като гадене, повръщане и в екстремни случаи парализа.

Яденето само на листата, плодовете и семената на растението може да намали шансовете ви да изпитате вредни странични ефекти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама