5 изненадващи факта за плодовитостта


5 изненадващи факта за плодовитостта
Снимка: iStock

През нашите тийнейджърски години ни учеха, че ако не внимаваме, можем да се окажем с бебе. Всеки, който се бори с безплодието, знае, че невинаги е толкова просто. Ето някои факти за плодовитостта и зачеването, които да имате предвид, ако планирате да увеличите семейството си сега или в бъдеще.

1. Днес сте по-плодовити, отколкото някога ще бъдете

Възрастта е най-големият фактор, който влияе върху шансовете за зачеване и раждане на здраво бебе, тъй като количеството и качеството на яйцеклетката и (в по-малка степен) сперматозоидите намаляват с възрастта. На 20 години шансовете за забременяване са около 25% всеки месец. Този брой намалява до 20% на 30-годишна възраст. До 40-годишна възраст шансовете за забременяване всеки месец са по-малко от 5%.

2. Вие се раждате с всички яйцеклетки, които някога ще имате

Яйцеклетките не се регенерират като спермата. Всеки, роден с яйцеклетки, има между 1 и 2 милиона яйцеклетки при раждането. До 30 години остават само около 10-15% от яйцеклетките, а до 40 този брой е по-малко от 5%.

3. Мъжкото безплодие е по-често, отколкото си мислите

Безплодието засяга както мъжете, така и жените. Около 30-40% от случаите се приписват на мъжкия партньор, като допълнителни 10% идват от комбинация от мъжкия и женския партньор. Това означава, че до 50% от безплодните двойки се борят да забременеят поради мъжки фактор, като ниско производство на сперматозоиди, необичайна функция на сперматозоидите или блокажи, които пречат на доставянето на сперматозоиди.

4. Да бъдеш здрав не означава непременно да си плодовит

Навици като здравословно хранене, упражнения, въздържане от цигари и алкохол са полезни за вашата плодовитост. За съжаление, здравословният начин на живот не гарантира, че забременяването ще бъде лесно. Възрастта и други състояния като ендометриоза, поликистозни яйчници, нарушения на овулацията и атипични сперматозоиди допринасят за безплодието. Някои симптоми може дори да останат незабелязани или недиагностицирани, докато не се опитате да забременеете.

5. Можете да имате бебе без помощ и след това да се борите да забременеете отново

Нарича се вторично безплодие, което се дефинира като невъзможност за зачеване или износване на бебе до термин след предишно раждане. Вторичното безплодие представлява около 50% от случаите на безплодие. Някои от причините за вторичното безплодие са същите като първичното безплодие. Други причини включват усложнения, свързани с минала бременност или операция.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама